Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Hebt u een bestelauto van uw onderneming? En gebruikt u deze uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. U hoeft dan in uw aangifte inkomstenbelasting geen rekening te houden met het voordeel van het privégebruik van de bestelauto. U hoeft ook geen rittenregistratie meer bij te houden.

Voorwaarden

Dient u een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in? Dan gelden de volgende voorwaarden:

  • U mag de bestelauto niet privé gebruiken;
  • U hebt een meldingsplicht om veranderingen rond het zakelijk gebruik van de bestelauto aan de belastingdienst door te geven.

Als u een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indient, mag u de bestelauto niet privé gebruiken. De belastingdienst kan u vragen het zakelijk karakter van een bepaalde rit op een ongebruikelijk tijdstip of een bijzondere locatie aan te tonen. Hier kan de belastingdienst naar vragen omdat zij onder andere met camera’s toezicht houden op het gebruik van zakelijke bestelauto’s. Bewaar bewijsstukken daarom goed!

Aanslag en boete

Kunt u het zakelijk gebruik niet aantonen? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat u meer dan 500 kilometer per jaar privé met de bestelauto hebt gereden. In uw winstberekening moet u dan rekening houden met het voordeel van het privégebruik. U kunt ook een boete krijgen, omdat u niet hebt voldaan aan de meldingsplicht

Verklaring indienen

U kunt de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ digitaal indienen. U vindt de verklaring op het beveiligde gedeelte van de belastingdienst.

Verklaring intrekken

De verklaring is voor onbepaalde tijd geldig. U kunt de verklaring op een later moment zelf weer digitaal intrekken.

Terug naar vorige pagina