Shit happens, deal with it

Column Albert Verschure

Ik reed laatst naar een klant in Gorinchem. Nou doe ik dat wel vaker en weet ik dat ik daar drie kwartier voor uit moet trekken. Normaal kom ik ook keurig op tijd aan. Maar dit keer was er een ongeluk gebeurd waardoor de brug bij Gorinchem was afgesloten. Het aantal opties was beperkt: of wachten of 60 km omrijden via Den Bosch. Ik kon vloeken en tieren, maar ik kon ook mijn klant bellen en wachten tot het euvel voorbij was. Ik koos voor het laatste. Sommige dingen overkomen je nu eenmaal, daar valt niets aan te veranderen.

Realiteitscheck

Helaas zie ik maar al te vaak dat ondernemers stressen en tieren wanneer het tegenzit. Daarom stel ik een spoedcursus voor, een fantastische realiteitscheck voor ondernemers die zich bij tegenvallers graag op anderen afreageren. U maakt eerst een schatting hoe lang u er over doet als u pakweg 100 kilometer moet rijden. Vervolgens rijdt u ‘s ochtends vroeg naar hartje Amsterdam en telt u alle obstakels die u van tevoren nooit had kunnen bedenken. Zoals leveranciers die voor uw neus in- en uitladen, de schuifelende toeristen die voor uw auto stilstaan om een selfie te maken en het bejaarde vrouwtje dat bij het oversteken alle tijd neemt. U leert vanzelf dat u bij uw planning altijd rekening moet houden met te verwachten oponthoud en dat tieren op personeel of klanten niet terecht is. Ik ken een klant die dit weet en standaard zes weken levertijd rekent. Ook als zijn producten al na vier weken klaar staan. Zijn klanten weten waar ze aan toe zijn en hij loopt elke dag fluitend over de werkvloer.

Godsgeschenk

Shit happens, deal with it. Eenmaal in de file kunt u er beter het beste van maken. Ik draai in dat geval mijn dakraampje open, laat het zonnetje binnen en zet een lekker muziekje op. Die paar minuten niets doen zijn eigenlijk een godsgeschenk.