In de schoenen van … Hasan Uzun

H.E. Design B.V.

Een stoel is een zitmeubel met een rugleuning en soms armsteunen voor één persoon, volgens Wikipedia. Een stoel wordt met de hand gemaakt van topkwaliteit materialen, op basis van een fraaie vormgeving als garantie voor een optimaal zitcomfort, volgens H.E. Design B.V. uit Tilburg. “Details hebben ons groot gemaakt.”


Eigenaar Hayati Uzun is 12 jaar oud als hij met zijn ouders naar Nederland verhuist. Drie jaar later wordt zijn broer Hasan geboren. Hayati werkt in de jaren negentig al enkele jaren in de meubelbranche als hij in 1997 in Dongen zijn bedrijf H.E. Design B.V. start. Een relatie adviseert hem eens kennis te gaan maken met Janssen Accountants. “We zaten in het begin bij een kleinere boekhouder en ik wilde overstappen naar een accountant. Felix Janssen heeft me destijds direct een aantal goede adviezen gegeven”, blikt Hayati terug. Al snel komen twee zussen het atelier versterken en een paar jaar later komt ook broer Hasan in dienst. Met nog twee zwagers telt het bedrijf nu zes directe familieleden. “Hard werken zit in onze genen”, vertelt Hayati over de familiecultuur. “Net als kritisch zijn. Details hebben ons groot gemaakt. Vanaf het eerste laswerk tot de kleinste afwerking, het totaal moet gewoon goed zijn. En betaalbaar blijven.”

Na de start in 1997 verhuist H.E. Design B.V. via Kaatsheuvel naar de huidige locatie in Tilburg. In ruim 20 jaar groeit het productiebedrijf flink door tot inmiddels bijna 50 medewerkers. H.E. Design B.V. ontwikkelt alle modellen in eigen beheer en combineert in het productieproces traditioneel handwerk en vakmanschap met een tweetal lasrobots. “Dit pand biedt ons ook de mogelijkheid om onze producten op de juiste wijze te presenteren. Ook in dit opzicht kunnen nu écht het midden en hogere segment woonwinkels bedienen”, vertelt Hasan Uzun in de prachtige 500 m2 grote showroom waar fraaie eetkamerstoelen, -bankjes, fauteuils en uitgebreide leer- en stofcollecties te zien zijn.

Ook de administratie is gemoderniseerd. “We werken nu volledig geautomatiseerd. Elke maand hebben we contact met Janssen over de ontwikkelingen.” Het laatste advies van de accountant? “Dat was bij de plannen voor de nieuwe fabriek in Bosnië. Daar liggen voor ons nog wel kansen in de productie. We draaien daar inmiddels met tien medewerkers.” Ook met de toekomst zit het wel goed bij H.E. Design B.V.