In de schoenen van ... Martijn Nieuwenhuijsen

Nieuwenhuijsen Scheepsbouw B.V.

Waar de Amercentrale tegenwoordig de skyline van Geertruidenberg domineert, bestaat het aanzicht in 1907 nog uit diverse fabrieken voor de productie van beetwortelsuiker, machines, kachellijsten, stenen, sigaren, machines, biscuit en honingkoek. Ook ziet in dat jaar een Bergse scheepswerf het levenslicht. Intussen zijn alle genoemde fabrieken verdwenen, behalve... die scheepswerf achter de Dongedijk.


Het is de ’s-Gravenmoerse scheepbouwersfamilie Tak die in 1907 de Bergse scheepswerf aan de rivier de Donge start, waarna diverse partijen het bedrijf stap voor stap uitbouwen. In 2003 ontstaat vanuit een overname het huidige Nieuwenhuijsen Scheepsbouw. Sinds 2016 wordt de scheepswerf gerund door de broers Martijn en Ron Nieuwenhuijsen nadat eerder hun opa Bertus (50 jaar) en vader Tiny (49 jaar) werkzaam zijn geweest bij de scheepswerf. “Wij zijn goed in ons vak”, vertelt Martijn Nieuwenhuijsen. “Voor de loonadministratie, jaarcijfers, fiscale regelgeving en bijvoorbeeld het advies bij de familieoverdracht vertrouwen we op onze accountant. Die samenwerking gaat al vele tientallen jaren terug.”

Nieuwenhuijsen behoort – qua faciliteiten – tot de grootste scheepswerven van het land. “We kunnen hier op vijf banen maximaal negen schepen droog zetten. Dat is vrij uniek in Nederland”, vertelt Martijn. Een team van 40 vaste medewerkers – aangevuld met flexibele krachten – voert keuringen, onderhoud en reparaties uit. “Gemiddeld staan de schepen twee weken op de kant, maar op onze bovenste banen kunnen we schepen langere tijd droog zetten.” Verregaande automatisering stelt Nieuwenhuijsen in staat om klanten op elk gewenst moment inzicht te geven in de status van de werkzaamheden. “We kunnen vooraf niet altijd inschatten wat we tegen gaan komen, maar we willen verrassingen achteraf voorkomen. Transparantie is één van de pijlers onder onze continuïteit. Het kost veel tijd en energie om het bij te houden, maar het zorgt wel duidelijkheid en openheid.”

Naast transparantie hecht Nieuwenhuijsen veel waarde aan persoonlijke aandacht, kwaliteit, vakmanschap, veiligheid en afspraak is afspraak. Verder besteden de ijzervreters van weleer veel aandacht aan het welzijn van de eigen medewerkers. “We willen ook op dat vlak mee met de tijd”, besluit Martijn. Zo blijft het motto ongewijzigd, als in lang vervlogen tijden: Eén voor allen en allen voor één.