In de schoenen van ... Bas van Dongen

Cafetaria LEF – Lekkers En Friet

Lef, onmisbaar om succesvol te ondernemen. Lef, om de stap te zetten van een vaste baan naar een onzekere toekomst. Lef, om dingen anders te doen en nieuwe dingen uit te proberen. Lef, om een slechtlopende cafetaria aan de Wilhelminastraat in Dongen over te nemen. Aan het woord: Bas van Dongen van Cafetaria LEF – Lekkers En Friet – in Dongen.


Het is eind 2016 als Bas cafetaria ‘Kuifje’ overneemt. “Ik was op dat moment werkzaam als inkoper in Breda. Omdat een vriend van mij een cafetaria heeft in Breda, was ik al een beetje voorbereid op wat ik kon verwachten”, vertelt Bas. “Als je dan eenmaal besluit om de cafetaria over te nemen dan komt er toch veel bij kijken. Zeker in het begin was het spannend. De zaak stond al twee jaar te koop en de cijfers waren op zijn zachtst gezegd niet echt positief.” Op het moment dat de overname dichterbij kwam, zocht Bas contact met Janssen Accountants. “Een vriend van me had goede ervaringen met ze.” Janssen werkte vervolgens aan de kwartaalcijfers en de eerste jaarrekening van Cafetaria LEF. Ook volgde een eerste analyse en vergelijking op punten als inkoopkosten en personeelskosten. “Dat zag er goed uit. Het plan was om de administratie zelf te gaan doen, onder begeleiding van Janssen Accountants maar nu het zo druk is ben ik blij dat ze me op dat vlak ontlasten.”

Anderhalf jaar na de overname is Cafetaria LEF alle dagen van de week geopend, is de zaak uitgebreid met een zitgedeelte met kinderhoek en is begin 2018 een nieuwe, energiezuinige bakwand geplaatst. “Voor het vernieuwen van de bakwand hebben we diverse scenario’s bekeken waarbij het advies van Janssen was om de investering in het nieuwe boekjaar te doen zodat we maximaal belastingvoordeel zouden hebben.” Bas is nog niet klaar met zijn plannen en ideeën. Nu zijn ruime en moderne cafetaria een drukbezocht afhaalpunt is mét 30 zitplaatsen, denkt hij ook aan bezorging. “Dan ga ik Janssen weer bellen om van gedachten te wisselen over de beste, slimste investering.”