Voordelig een fiets van de zaak

vrijdag 26/04/2019

De elektrische fiets is niet meer weg te denken en worden steeds vaker ingezet als vervoermiddel en/of een goed alternatief voor de auto. De overheid steunt het gebruik van elektrische fietsen met een aantal subsidies voor ondernemers.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Dankzij de MIA kun je profiteren van een (extra) aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De ondernemer die een elektrische fiets aanschaft kan 13,5% van het investeringsbedrag extra ten laste van de winst brengen over het kalenderjaar waarin de fiets is aangeschaft.

Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de Vamil kun je 75% van de elektrische fiets op een willekeurig moment afschrijven. Hoe snel of langzaam je afschrijft, bepaal je zelf. Je schrijft dus af in het jaar waarin jou dat het beste uitkomt en vermindert zo de fiscale winst. Je hoeft over het jaar dat je meer afschrijft minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Uiteraard valt er dan in latere jaren wel minder af te schrijven.

Je moet de MIA en/of de Vamil wel binnen drie maanden na aankoop aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)!

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een regeling waarmee ondernemers gestimuleerd worden te investeren in bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld elektrische fietsen. In de meeste gevallen mogen ondernemers 28 procent van hun totale investering aftrekken.

Vanaf 2020 bijtelling 7% voor de fiets

Vanaf 2020 kunnen ondernemers en werknemers eenvoudiger een fiets, elektrische fiets of speed pedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. Degene die een bedrijfsfiets van de zaak privé mogen gaan gebruiken (ook woon-werkverkeer) krijgen te maken met de forfaitaire bijtelling net als voor het privégebruik van een auto van de zaak. Dit betekent dat jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij het inkomen moeten worden geteld. De nieuwe forfaitaire regeling in de inkomstenbelasting en loonbelasting gaat overigens niet gelden voor de btw-correctie van het privégebruik van de fiets. Voor de btw geldt een speciale regeling.

Voorbeeld (site Belastingdienst): Een werkgever schaft voor een werknemer, die op jaarbasis 35.000 euro verdient, een elektrische fiets aan van 2.000. De jaarlijkse bijtelling bedraagt 7% van de consumentenprijs, oftewel 140. De bijtelling leidt bij de werknemer tot een belastingheffing van circa 58 per jaar, omgerekend minder dan 5 per maand.

Auto en fiets gaan (nog) niet samen

Jammer genoeg is het momenteel niet toegestaan om zowel een fiets van de zaak en een auto van de zaak te hebben. Gelukkig worden er plannen gemaakt om dit vanaf 2020 wil mogelijk te maken. Maar voorlopig moet je dus nog een keuze maken.

Heb je vragen en/of wil je meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden van een fiets van de zaak, neem dan uiteraard contact met ons op.