Verzoek staatssecretaris om de komende jaren geen nieuwe belastingwetgeving door te voeren

donderdag 06/06/2019

Door de al jaren durende onderhoudsachterstand van de ICT van de Belastingdienst, heeft staatssecretaris Snel van Financiën de politiek dringend verzocht om de komende drie jaren niet met nieuwe ingewikkelde belastingwetgeving te komen. Hierdoor zou er capaciteit vrijkomen om de ICT-problemen op te lossen.

Bij de Belastingdienst zijn ze al een tijd bezig met het vervangen van de oude systemen. Echter is het tempo van vervanging te laag om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen. Ook is er te weinig capaciteit beschikbaar voor het beheer en het onderhoud van de systemen in combinatie met invoeren van nieuwe wetgeving.

In een brief aan de Tweede Kamer verzoekt staatssecretaris Snel om niet met nieuwe belastingen en wetswijzigingen te komen. Wel geeft de staatssecretaris aan dat eenvoudige aanpassingen, zoals tariefswijzigingen, gewoon kunnen worden doorgevoerd. Door het wegwerken van achterstallig onderhoud zouden de onderhoudslasten in de toekomst moeten afnemen, waardoor op termijn weer ruimte ontstaat om nieuwe wetgeving in te voeren.

Een aantal op de planning staande wijzigingen worden door dit verzoek wellicht niet doorgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld over belastingmaatregelen om elektrisch rijden te stimuleren en het invoeren van de CO2-heffing voor ondernemingen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.