Uw merk beschermen tegen misbruik of namaak?

donderdag 06/12/2018

Een merknaam van een product is een manier om uw producten en diensten te onderscheiden van de concurrent. In veel gevallen is het verstandig om uw merknaam, te registreren. Registratie van een merknaam, geeft u of uw bedrijf tevens de juridische mogelijkheid om tegen misbruik door concurrenten of andere partijen op te treden.

Wat is een merk

Een merk is een brandmerk ter herkenning van eigendom en herkomst. Alle grafisch af te beelden tekens die in staat zijn de goederen en/of diensten van een onderneming te onderscheiden kunnen een merk zijn. Een merk kan bestaan uit woorden, logo’s, of een combinatie van een woord en een logo.

Een merk kunt u registreren in een officieel merkenregister; u ontvangt daardoor het alleenrecht en een monopolypositie op het merk.

Waarom een merk registreren

Een merk registreren kan een preventief doel hebben, zodat u kunt optreden tegen het later gebruik van gelijkende merken en handelsnamen die verwarring scheppen en u of uw onderneming schade toebrengen.

Daarnaast kan het registreren van een merk de waarde van uw onderneming verhogen. Als een merk of ontwerp beschermd is, kunt u het verkopen of een licentie uitgeven op het merk of ontwerp. Met het uitgeven van een licentie geeft u een derde partij het recht om gebruik te maken van uw merk of ontwerp.

Hoe wordt een merk geregistreerd?

Een merkenrecht binnen de Benelux vraagt u aan bij het Benelux-Bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE). Een aanvraag voor een merkenrecht binnen de Europese Unie vraagt u aan bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Met behulp van één aanvraag is uw merk hierdoor al beschermd in een groot aantal landen. Een internationale registratie van een merk is lastiger. Door de centralisatie van de registraties binnen de Benelux en de Europese Unie is het relatief eenvoudig gemaakt om voor een groot aantal landen je merk of logo te beschermen. Er zijn verschillende juridische bureaus gespecialiseerd om u te ondersteunen bij een aanvraag.

Als een merkenrecht aangevraagd en toegekend is, is dit recht vanaf het moment van inschrijving 10 jaar geldig. Dit geldt zowel voor een registratie binnen de Benelux als voor een registratie binnen de Europese Unie. De kosten voor vernieuwing zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor de aanvraag van het merkenrecht.

Kosten

De kosten voor bescherming van een merk of ontwerp zijn afhankelijk van de situatie. Een merkenrecht voor de Benelux is er al vanaf 248,-. Bescherming van een merk buiten de Benelux en binnen de Europese Unie kost 850,-. Voor internationale bescherming liggen de kosten vaak hoger en kan per land gekozen worden of het recht daar beschermd moet worden. De kosten voor bescherming van een merk of ontwerp vallen in de meeste gevallen lager uit dan in eerste instantie gedacht wordt. Afhankelijk van de markt en de gewenste regio van bescherming is de overweging of de hiermee gemoeide kosten opwegen tegen de baten die uit de bescherming voortvloeien.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.