Toch geen minimumtarief voor ZZP’ers

vrijdag 04/09/2020

Er komt toch geen wettelijk minimumuurtarief voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Het kabinet heeft het wetsvoorstel, waardoor zelfstandigen vanaf 2021 verplicht minimaal 16 euro per uur zouden gaan verdienen, ingetrokken. Ook de zelfstandigenverklaring is van de baan.

Het wetsvoorstel was bedoeld om schijnzelfstandigheid en onderbetaling van zelfstandigen tegen te gaan. Het minimumtarief van 16 euro per uur zou dat moeten bewerkstelligen. Het kabinet heeft het wetsvoorstel echter ingetrokken, omdat er te veel kritiek op het voorstel was. Zo zouden ZZP’ers opgezadeld worden met erg hoge administratieve lasten en was het minimumtarief volgens vakbond FNV bovendien te laag.

Ook de zelfstandigenverklaring, welke bedoeld was voor ZZP’ers die minimaal 75 euro per uur verdienen, komt er niet. Bij opdrachten voor langer dan een jaar zou zo’n verklaring opdrachtgever en ondernemer meer zekerheid geven.

Wel start in het najaar een pilot met een webmodule, een hulpmiddel voor opdrachtgevers voor het beoordelen van de werkrelatie als zij een opdracht door een ZZP’er willen laten uitvoeren. Blijkt uit de beantwoording van de online vragenlijst dat er geen sprake is van een dienstverband, dan wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Die verklaring verzekert opdrachtgevers ervan dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen hoeven te betalen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.