Steeds vaker DigiD nodig

donderdag 25/08/2016

DigiD staat voor digitale identiteit en is een strikt persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid. De DigiD is 3 jaar geldig nadat je deze voor het laatst gebruikt hebt. Eigenlijk kun je niet zonder, als je informatie wil hebben van de belastingdienst, zorgverzekering, pensioenfonds of gemeente.

DigiD aanvragen

Heb je nog geen DigiD? Deze kun je aanvragen via www.digid.nl/aanvragen. Je hebt hiervoor een Burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit staat in het Nederlandse paspoort of op de identiteitskaart, rijbewijs, loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis.

Omdat je DigiD persoonlijk is, kun je hem alleen aanvragen voor jezelf, niet voor een ander. Je DigiD moet je eerst activeren met een activeringscode. Deze code krijg je binnen 5 dagen na de aanvraag per post thuisgestuurd.

Let op!

  • Je kunt alleen een DigiD aanvragen als je een Nederlands woonadres hebt.
  • Activeer je DigiD binnen 21 dagen nadat je de code hebt ontvangen. Daarna vervalt de code en moet je deze opnieuw aanvragen.
  • Als je 3 jaar lang je DigiD niet gebruikt, vervalt deze. Je moet dan opnieuw een DigiD aanvragen.

Houd je DigiD privé

  • Geef je DigiD nooit aan iemand anders. Ook niet als deze persoon of organisatie je helpt. Typ altijd zelf je DigiD in.
  • Zorg ervoor dat niemand je je DigiD ziet intypen.
  • Wees voorzichtig als je je DigiD gebruikt op een computer die niet van jezelf is. Je weet dan niet zeker hoe het zit met de veiligheid van die computer.
  • Medewerkers van de Belastingdienst zullen nooit naar je gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Niet via e-mail, telefonisch of op welke andere manier dan ook!

Bron: digid.nl

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.