Pensioensparen Zzp’er wordt onvoldoende gebruikt

donderdag 17/11/2016

Zzp’ers laten het fiscaal voordeel voor pensioensparen liggen. Ze maken onvoldoende gebruik van deze regeling die sparen voor pensioen aantrekkelijk maakt. Hierdoor laten ze ongemerkt honderden tot duizenden euro’s aan belastingvoordeel liggen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Pensioen.

De zogenoemde 'jaarruimteregeling' is al aantrekkelijk vanaf een inkomen van duizend euro per maand. Jaarruimte wil zeggen dat je ten opzichte van vorig jaar geen pensioen hebt opgebouwd. Dit kun je aanvullen als ondernemer door te storten op een lijfrenteverzekering, een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht. Die aanvulling mag je weer aftrekken van je inkomstenbelasting aan het eind van het jaar. Ruim zeventig procent van de zzp'ers is hier echter niet van op de hoogte. Ze geven in het onderzoek aan weinig te weten over de diverse pensioenoplossingen. 

Dus stel je hebt een pensioentekort van 500 euro in 2015 en hebt dit in 2016 aangevuld door geld te storten en rentes te betalen tot 500 euro, dan mag je dat bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting. Let wel op, als je jaarruimte 500 euro was en je hebt 600 euro gestort mag je toch alleen je jaarruimte aftrekken en niet alles wat je gestort hebt voor je pensioen.

Als Zzp’ers al sparen voor hun pensioen, dan doen ze dat vooral door af te lossen op hun hypotheek of geld op een spaarrekening te zetten. Van de ondervraagde zelfstandigen maakt minder dan dertig procent gebruik van de jaarruimteregeling. Volgens ZZP Pensioen, een stichting met als doel de pensioenopbouw voor en door zzp'ers te stimuleren, verdient de gemiddelde zzp'er 38.000 euro per jaar. Bij zo’n inkomen gaat het om een jaarlijks belastingvoordeel van circa 1.450 euro. Het online onderzoek is eind september 2016 uitgevoerd onder ruim tweehonderd zzp'ers. 

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor.