No More Ransom

donderdag 17/08/2017

Onder de naam No More Ransom bundelen onder andere de Nederlandse politie en Europol hun krachten tegen ‘ransomware’. Deze malware vergrendelt computers van slachtoffers om vervolgens hun data te versleutelen. Hierna wordt losgeld geëist om de controle over het getroffen apparaat of de bestanden terug te krijgen. Via het No More Ransom portal kunnen gegevens hersteld worden zonder de criminelen te betalen.

No More Ransom is een goede stap in de samenwerking tussen politie en particuliere sector om gezamenlijk ransomware te bestrijden. Ransomware is een grote bedreiging voor de rechtshandhaving in de Europese Unie. Op de portal www.nomoreransom.org staat informatie over ransomware. 

‘Shade’ is bijvoorbeeld een ransomware-type Trojan wat circa 2 jaar geleden opdook. De malware wordt verspreid via kwaadaardige websites en geïnfecteerde e-mailbijlagen. Na te zijn binnengedrongen in het systeem van de gebruiker, versleutelt Shade opgeslagen bestanden en maakt het een .txt-bestand met de losgeldbrief en instructies van cybercriminelen over wat de gebruiker moet doen om de bestanden terug te krijgen. Doordat overheid en bedrijven samenwerkten, werd de Shade-server in beslag genomen, waarna de ‘sleutels’ werden gedeeld met Kaspersky Lab en Intel Security. Dit hielp hen een speciale tool te ontwikkelen die slachtoffers kunnen downloaden via de No More Ransom portal. Daarmee kunnen ze hun gegevens herstellen zonder de criminelen te betalen.

No more Ransom doet al het mogelijke om de fraudepraktijken van criminelen te verstoren en bestanden terug te laten keren naar hun rechtmatige eigenaren, zonder dat deze er geld voor hoeven te betalen.

Wanneer u slachtoffer bent geworden van ransom- of cryptoware is het van belang dat u daarvan aangifte doet bij de politie. Door aangifte te doen kan de politie in overleg met het Openbaar Ministerie besluiten om een onderzoek te starten en helpt u bij het in kaart brengen van criminaliteit. Hiermee kan de politie strafbare feiten opsporen en meer slachtoffers voorkomen. Volledigheidshalve willen we melden dat het betalen van criminelen niet de minste garantie is dat u uw bestanden terugkrijgt. Indien u wel betaalt is in ieder geval de kans aanzienlijk groter dat u nogmaals slachtoffer wordt.

Bron: politie.nl