MKB bijna 1 miljard uit innovatiesubsidies

donderdag 30/06/2016

Meer ontwikkeling, en onderzoek naar innovaties. Ondernemers in staat stellen deze innovaties als succesvolle producten op de markt te brengen. Dit zijn speerpunten van de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2015’ die minister Kamp van EZ heeft gepubliceerd.

Minister Kamp: “Het MKB profiteert volop van onze innovatieregelingen. Het voordeel van bijna één miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen. Het Nederlandse bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB kan zo blijven concurreren op wereldniveau.”

In totaal maakten vorig jaar 22.980 bedrijven gebruik van de innovatieregelingen van het ministerie van EZ om hun Research & Development (R&D) te bevorderen. Van de plannen voor innovaties die door deze bedrijven in 2015 zijn ingediend, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) en 2,4 miljard euro niet-loonkosten vanuit de zogenoemde Research & Development Aftrek (RDA). Met deze regelingen kunnen ondernemers hun kosten voor onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties verlagen. Bijna driekwart van de bedrijven (16.510) maakte naast de WBSO ook gebruik van de RDA.

Samenvoeging WBSO en RDA in 2016

De WBSO en RDA zijn in 2016 samengevoegd. Zo maakte het kabinet de regeling effectiever en de aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger. Het budget van deze regeling is dit jaar bovendien verhoogd met 100 miljoen euro en vanaf 2017 met 115 miljoen euro. De verwachting is dat daardoor nog meer MKB’ers en innovatieve bedrijven van de regelingen zullen profiteren.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaand artikel, neem dan contact op met ons kantoor.

Bron: Rijksoverheid.nl