Meewerkende kinderen in de vakantieperiode

maandag 05/08/2019

De schoolgaande of studerende kinderen hebben op dit moment vakantie. Misschien is het een idee om ze in je bedrijf te laten meewerken en zo een leuk zakcentje te laten verdienen. Met welke fiscale en andere regels hebben jullie dan te maken?

Echte dienstbetrekking?
Allereerst is van belang of er een echte dienstbetrekking is. Dat is meestal niet zo, omdat voor je kind waarschijnlijk wat soepelere arbeidsvoorwaarden gelden omdat de familierelatie overheerst. In dat geval hoef je geen premies werknemersverzekering te betalen, maar is je kind dus ook niet verzekerd. Loonheffing moet je wel altijd inhouden.

Belasting betalen?
Voor de fiscus is je meewerkende kind gewoon een werknemer. De inkomsten zijn dus gewoon belast maar door de algemene heffingskorting en de arbeidskorting hoeft je kind in veel gevallen geen belasting te betalen. Alleen al door de algemene heffingskorting hoeft een werknemer over een inkomen tot 6.758 bruto per jaar geen betaling te betalen.

Maximum bijverdiensten?
Let op! Onder het oude stelsel van studiefinanciering voor mbo, hbo en universiteit mag je maximaal 14.682,96 bruto per jaar bijverdienen zonder dat de studiefinanciering in gevaar komt.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor. Ook gedurende de vakantieperiode zijn wij goed bereikbaar!