Koop jij onroerend goed na 1 januari 2021?

donderdag 15/10/2020

Dan is het goed om te weten dat er een wetsvoorstel ligt dat starters vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer betalen bij de aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt 2% van de aankoopprijs. Beleggers gaan juist meer betalen omdat voor beleggers de overdrachtsbelasting van 6% naar 8% gaat.

Wie is een starter?

De koper is 18 jaar of ouder en jonger dan 35 jaar.

De koper koopt een woning en gaat zelf in de woning wonen.

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting waarin de verkoper verklaart dat hij een starter is. De koper geeft deze verklaring af voor de levering van de woning aan de notaris. Wanneer je samen een woning koopt en een van de kopers is 35 jaar of ouder dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel waar hij eigenaar van is.  

Het voordeel bij een woning van  300.000 is voor starters  6.000.

Voor wie geld het tarief van 8%?

Kopers die onroerend goed kopen dat geen woning is, bijvoorbeeld een winkelpand gaan vanaf 2021 geen 6% maar 8% overdrachtsbelasting betalen. Ook beleggers die een woning kopen voor de verhuur betalen voortaan 8% overdrachtsbelasting. Dit geld ook voor ouders die een woning kopen voor hun kind. De ouders gaan namelijk niet zelf in de woning wonen. Ook wanneer je een woning slechts tijdelijk als hoofdverblijf gaat gebruiken moet je het hogere tarief betalen.

Waarom deze aanpassingen?

Met de voorgestelde maatregelingen hoopt met de toegang tot de woningmarkt voor starters te verbeteren. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.