Eén Garantieverklaring voor eigenrisicodrager per 1 januari 2017

donderdag 09/06/2016

Met ingang van 2017 moeten werkgevers die eigenrisicodrager voor de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten WGA willen worden, één garantieverklaring, via bank of verzekeraar, overleggen die het WGA-vast en WGA flex risico dekt.

Ook bestaande eigenrisicodragers voor de WGA moeten een nieuwe verklaring regelen. De garantieverklaringen die tot nu toe zijn overlegd, hebben altijd alleen betrekking gehad op het WGA-vast –risico. Per 2017 is een eigenrisicodrager voor de WGA echter verantwoordelijk voor het volledige WGA risico.

Iedere werkgever die per 1 januari het WGA risico zelf wil dragen, moet dus een nieuwe garantieverklaring voor het volledige WGA-risico overleggen aan de Belastingdienst. Bestaande eigenrisicodragers kunnen geen aanvullende verklaring overleggen. De belastingdienst zal de modelgarantieverklaring voor 2017 in juli op zijn website publiceren.

Een aanmelding om eigenrisicodrager te worden moet altijd 13 weken voor de gewenste ingangsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor 1 januari 2017 is de deadline dus 2 oktober 2016. Voor werkgevers die nu eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast en in 2017 eigenrisicodrager willen blijven voor de complete WGA hoeven echter hun nieuwe garantieverklaring pas op 31 december 2016 in te dienen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaand artikel, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met ons kantoor.