Idealistisch failliet

Column Albert Verschure

In Amerika sluit Donald Trump de websites over klimaatverandering en in China kan er in sommige steden niet meer geademd worden vanwege smog. De gevolgen van structurele uitputting van onze natuurlijke bronnen en grondstoffen liegen er niet om. Hoe kun je overleven met concurrenten die zich van het milieu niets aantrekken?

Geld verdienen

Gedreven ondernemers blijven plannen bedenken om de wereld te verbeteren. Dat is prima. Ik heb niets tegen windmolens, biologische scharrelkippen en milieuvriendelijk geproduceerde kleding. Maar hoe fraai het ideaal ook, uiteindelijk moet je als onderneming geld verdienen en overeind blijven. Dus als je iets doet, doe het dan goed. Voer een economisch ideaal door naar de gehele bedrijfsvoering en draag dit met alle overtuiging uit. Laat de klant zien dat u milieuvriendelijk bezig bent en waarom die meer voor uw product moet betalen. Zorg dat u geloofwaardig bent en verval niet in het rijtje halfslachtig of hypocriet. Je kunt nu eenmaal niet de goedkoopste zijn én de meest milieuvriendelijke, dus probeer dat dan ook niet. Als u de aanschafprijs van een nieuwe Tesla ziet, begrijpt u wat ik bedoel.

Meerwaarde uitleggen aan klant

Een traditionele onderneming omvormen tot het meest milieuverantwoorde bedrijf is een mooi streven. Domper is dat deze keuze op korte termijn geen geld oplevert. Bovendien, een verantwoord geproduceerd jurkje oogt niet meteen fraaier dan een met chemicaliën geverfd exemplaar, gemaakt door kinderhandjes. Dus wie zich niet de moeizame tussentijd kan permitteren en de meerwaarde niet aan zijn klant weet uit te leggen, moet er simpelweg niet aan beginnen. Want geloof me, deze ondernemer gaat geheid idealistisch failliet.

Vuurrode lappen

Bedenk onder het genot van een kopje Max Havelaar koffie bij het licht van een spaarlamp hoe milieubewust u echt bent wanneer u over de aanschaf van een nieuwe badkamer mijmert. Dan veranderen groene idealen ineens in vuurrode lappen. Want zeg nou zelf, zonder airco en jacuzzi is er geen lol aan.