Als de knoopjes springen

Column Albert Verschure

Het leek een meer dan perfecte dag te zijn. Vrijdagmiddag, een heerlijk winterzonnetje, genietend van een prima lunch in de serre van een mooi restaurant. Het was gezellig, ik genoot echt, maar in een keer sloeg mijn humeur volledig om. Ik weet niet of het kwam door de cynische opmerkingen van mijn collega’s of doordat mijn sportieve zelfbeeld een enorme deuk op liep.

Slim fit
Wat was er gebeurd? We dronken een lekker wit wijntje. Daar waren we wel aan toe aan het eind van een meerdaagse training. Terwijl ik mijn glas Chardonnay hef, springt ter hoogte van mijn navel de knoop van mijn blouse eraf. Negen maanden niet sporten door een blessure zijn omgezet in een hoeveelheid buikvet die door mijn slim fit blouse niet meer geaccepteerd wordt. Tja, met een kilo per maand erbij wordt de drager ervan er niet fitter op en de blouse niet slimmer.

Sluipmoordenaar
Lach gerust, het was ook hilarisch. Ook mijn collega’s hadden dikke pret. Maar voor je onderneming geldt hetzelfde. Zonder iets bijzonders te doen nemen de kosten om een of andere reden met kilo’s toe. Niet van de een op de andere dag, maar ongemerkt. Als een sluipmoordenaar. Even gissen? Nou, wat dacht je van hier een licentie voor een handig programmaatje, en ach, doe die sponsoring ook maar. Herken je het al? Per keer valt het allemaal wel mee, maar bij elkaar opgeteld begint het toch wel veel te worden. Zoveel dat het budget dat je ooit zelf hebt vastgelegd op knappen staat.

Maatje meer
Nu zijn daar twee simpele oplossingen voor. De meest eenvoudige en de meest populaire: verhoog het budget tot een maatje meer. De boel gaat passen, maar dit lost uiteindelijk niets op. Wat een stuk beter werkt is gewoon op nul beginnen en vervolgens bepalen wat je écht nodig hebt. Afslanken zonder honger te lijden kan best.