Actueel

Nieuwsarchief

Bedragen wettelijk minimumloon 1 januari 2021

woensdag 02/12/2020

De stijging van het minimumloon per 1 januari 2021 is opvallend laag 0,29%, de laatste jaren steeg het minimumloon meer.

KleineOndernemersRegeling (KOR)

woensdag 18/11/2020

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving is per 1 januari 2020 veranderd. In plaats van een belastingvermindering is er nu een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft. De kleineondernemersregeling mag je in elke rechtsvorm gebruiken.

Een onderneming zonder E-Herkenning is een vis zonder water

Een onderneming zonder E-Herkenning is een vis zonder water

donderdag 12/11/2020

Bij steeds meer organisaties is niet meer mogelijk om op de oude vertrouwde manier met gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen. Steeds meer is een vereiste van tal van overheidsdiensten om op betrouwbare elektronische manier in te loggen door middel van E-Herkenning.

 

Uitgebreid energielabel vanaf 1 januari 2021

Uitgebreid energielabel vanaf 1 januari 2021

donderdag 12/11/2020

Bij de verkoop of verhuur van uw woning moet u een definitief energielabel laten registreren. Tot 1 januari 2021 kunt u hiervoor nog een vereenvoudigd energielabel aanvragen, welke goedkoper is.

Aansprakelijk voor loonheffing en omzetbelasting uitzendbureau?

donderdag 15/10/2020

Als je personeel inhuurt via een uitzendbureau, detacheringsbureau en/of payrollondernemingen kun je aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen – bijvoorbeeld loonheffingen en omzetbelasting - die door het uitzendbureau niet zijn voldaan. Dat betekent dat je dan een naheffing ontvangt voor medewerkers die voor je gewerkt hebben terwijl jij de factuur van het uitzendbureau geheel voldaan hebt.

WW-premie bij overwerk niet herzien in 2020

WW-premie bij overwerk niet herzien in 2020

donderdag 15/10/2020

Bij het besluit van 2 september 2020 hoeven werkgevers over 2020 de lage WW-premie niet te herzien als een werknemer meer dan 30% heeft overgewerkt.

Koop jij onroerend goed na 1 januari 2021?

donderdag 15/10/2020

Dan is het goed om te weten dat er een wetsvoorstel ligt dat starters vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer betalen bij de aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt 2% van de aankoopprijs. Beleggers gaan juist meer betalen omdat voor beleggers de overdrachtsbelasting van 6% naar 8% gaat.

NOW afrekening kan hard tegenvallen

NOW afrekening kan hard tegenvallen

woensdag 30/09/2020

Heb je gebruik gemaakt van de NOW en kritisch naar je salariskosten gekeken, dan is de kans groot dat je veel minder krijgt dan je verwacht. 

Prinsjesdagspecial 2020

woensdag 23/09/2020

Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2021? De Prinsjesdagspecial, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde maatregelen.

BTW buitenland 2019 voor 1 oktober 2020 terugvragen!

BTW buitenland 2019 voor 1 oktober 2020 terugvragen!

dinsdag 08/09/2020

Let op dat de BTW die je als ondernemer binnen de EU in 2019 hebt betaald vóór 1 oktober 2020 teruggevraagd moet worden bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit dient te geschieden middels een aparte verzoek en mag niet via de Nederlandse aangifte in aftrek worden gebracht. Controleer tijdig of je nog ergens recht op teruggaaf hebt. Doe je dit niet voor 1 oktober dan bestaat de kans dat het verzoek niet meer in behandeling wordt genomen in het andere EU land.

Verhuur appartement aan studerende kinderen

Verhuur appartement aan studerende kinderen

vrijdag 04/09/2020

Het is een populaire constructie onder ouders van studerende kinderen: je koopt een appartement en verhuurt deze vervolgens aan je kind en enkele medestudenten. Maar wat als het splitsingsreglement kamerverhuur verbiedt? Het Hof Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat dit geen problemen oplevert, omdat er in dit geval geen sprake is van bedrijfsmatige verhuur.

Toch geen minimumtarief voor ZZP’ers

vrijdag 04/09/2020

Er komt toch geen wettelijk minimumuurtarief voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Het kabinet heeft het wetsvoorstel, waardoor zelfstandigen vanaf 2021 verplicht minimaal 16 euro per uur zouden gaan verdienen, ingetrokken. Ook de zelfstandigenverklaring is van de baan.

Aanvragen TVL nu ook via intermediair

Aanvragen TVL nu ook via intermediair

vrijdag 04/09/2020

Vanaf 1 september 2020 kunnen ook accountants en andere intermediairs namens ondernemers een aanvraag indienen voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Ondergrens navorderingsaanslag verduidelijkt

vrijdag 04/09/2020

De Belastingdienst hanteert een beleid waarbij slechts vanaf een bepaald bedrag een navorderingsaanslag wordt opgelegd. Wat dit grensbedrag is en hoe die precies wordt bepaald, is onlangs verduidelijkt door de Hoge Raad.

Presentatie 22 september 2020

Presentatie 22 september 2020

maandag 31/08/2020

Waarom een live presentatie in Coronatijd?

Ondernemen is mensenwerk en speelt zich niet enkel online af. Je kunt kijken naar wat je wel kunt of je kunt in een hoek gaan zitten en alles over je heen laten komen. Sparren om het optimale te halen uit alle overheidsmaatregelen kan van achter een laptop, maar wij geloven in de persoonlijke aanpak, uiteraard rekening houdend met alle richtlijnen van het RIVM

Voorstel aanpassing belastingheffing in box 3 van tafel

Voorstel aanpassing belastingheffing in box 3 van tafel

donderdag 20/08/2020

De staatssecretaris van Financiën heeft in een schrijven aan de Tweede Kamer laten weten dat het door zijn voorganger gepresenteerde voorstel voor aanpassing van de belastingheffing in box 3 van tafel is. Dat voorstel hield in dat werd uitgegaan van de werkelijke verhouding van spaargeld, beleggingen en schulden van een belastingplichtige in plaats van uit te gaan van een doorsnee vermogensmix.

Wat te doen als jouw aanvraag Tozo of NOW wordt afgewezen?

donderdag 20/08/2020

De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW) zijn door de overheid in het leven geroepen om ondernemers te steunen tijdens de coronacrisis. Is jouw aanvraag afgewezen en ben jij het oneens met deze beslissing? Dan dien je tijdig bezwaar te maken tegen deze afwijzing. Dit artikel bevat informatie over hoe je dit kunt aanpakken.

Gaat je medewerker op vakantie met code oranje?

Gaat je medewerker op vakantie met code oranje?

donderdag 13/08/2020

In sommige landen is er op dit moment meer corona-gevaar dan in andere landen. Als werkgever mag je je medewerkers niet verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar de consequenties van bewust naar een land met code oranje gaan zijn voor rekening van de werknemer.

Einde bijzonder uitstel van betaling belastingen coronacrises

Einde bijzonder uitstel van betaling belastingen coronacrises

donderdag 13/08/2020

Veel ondernemers hebben in de afgelopen maanden op verzoek 3 maanden bijzonder uitstel voor het betalen van betaling gekregen van de belastingdienst vanwege betalingsproblemen als gevolg van de coronacrises. Deze 3- maandsperiode loopt in de meeste gevallen in augustus of september af. De belastingdienst heeft bekend gemaakt welke mogelijkheden er na deze periode zijn.

Na vakantie in quarantaine: wie betaalt het loon door?

Na vakantie in quarantaine: wie betaalt het loon door?

woensdag 29/07/2020

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Gaat uw werknemer met vakantie naar een land met code geel? Wat betekent het dan als deze werknemer tijdens de vakantie ziek wordt of in quarantaine moet?

Tweede steunpakket corona

vrijdag 10/07/2020

In dit artikel een toelichting op de belangrijkste steunmaatregelen uit het tweede steunpakket en de laatste wijzigingen daarin.

Aanvullend geboorteverlof voor partners vanaf 1 juli 2020: 5 weken

Aanvullend geboorteverlof voor partners vanaf 1 juli 2020: 5 weken

woensdag 01/07/2020

Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.

Compensatieregeling kosten E-Herkenning

donderdag 25/06/2020

Doe je aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal voor ondernemers? Dan heb je DigiD of e-Herkenning nodig om in te loggen. E-Herkenning is niet gratis, voor ondernemers die beperkt gebruik maken komt er een compensatieregeling.

Verhoging vrije ruimte Werkkostenregeling

Verhoging vrije ruimte Werkkostenregeling

woensdag 24/06/2020

Het kabinet heeft onlangs besloten om werkgevers tegemoet te komen door verhoging van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling. Deze gaat namelijk naar 3% over de eerste  400.000 van het fiscale loon van de werkgever. Deze verhoging is tijdelijk en geldt uitsluitend voor 2020.

"De betaalpauze" nieuw binnen de eigenwoningregeling

woensdag 24/06/2020

Sinds de coronacrisis kennen we wéér een nieuw begrip binnen de eigenwoningregeling "de betaalpauze". Het gaat om een tegemoetkoming voor eigenwoningbezitters die als gevolg van de coronacrisis in betalingsproblemen komen of zijn gekomen.

Subsidie voor Praktijkleren aanvragen vanaf 1 juli 9:00 uur

Subsidie voor Praktijkleren aanvragen vanaf 1 juli 9:00 uur

woensdag 24/06/2020

Voor werkgevers die een werknemer/student begeleiden in een opleiding en hier kosten voor maken, is er een Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling houdt in dat de kosten die je als werkgever maakt (gedeeltelijk) vergoed worden door de overheid. Per praktijkleerplaats of werkleerplaats kun je maximaal  2.700 subsidie ontvangen per schooljaar. Dit is dus een leuk voordeel.

Stichting Noortje

Stichting Noortje

vrijdag 05/06/2020

Vandaag eindelijk de donatie t.w.v. 750,-- voor Stichting Noortje aan Remon van Goolen kunnen uitreiken zoals beloofd op onze presentatie van 11 februari jl.

Remon nogmaals hartelijk bedankt en wij weten zeker dat onze donatie voor Stichting Noortje goed terecht komt.

Stichting Noortje zet zich in voor kinderen met een ziekte of handicap en streeft ernaar om deze kinderen afleiding en plezier te geven door middel van het organiseren van diverse kleinschalige regionale projecten.

 

Investeringsvoorstel met hoog rendement? Let op mogelijke fraude!

vrijdag 05/06/2020

Het klinkt mooi om in tijden van lage rentevergoeding op spaargeld (of zelfs boeterente voor spaargeld) als u benaderd wordt voor een interessant ‘beleggingsvoorstel’ of ‘investeringsaanbod’ om bijvoorbeeld in korte tijd veel geld te verdienen of een goed rendement te hebben. De kans is groot dat er sprake is van oplichting en dat u hier veel geld mee verliest.

Controleer je gegevens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel

donderdag 28/05/2020

De maatregelen tegen het coronavirus en de daarbij horende steunmaatregelen hebben er bij veel ondernemers ook voor gezorgd dat ze het belang van de juiste informatie in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel zijn gaan zien.

Vergoeding mondkapjes onbelast

Vergoeding mondkapjes onbelast

donderdag 28/05/2020

Werkgevers kunnen hun werknemers de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden. De vrijstelling hangt samen met de verplichting om in het openbaar vervoer vanaf 1 juni een mondkapje te dragen.

Bedragen wettelijk minimumloon 1 juli 2020 (WML)

donderdag 28/05/2020

Per 1 juli 2020 is het minimumloon verhoogd met 1,6%.

De onderstaande bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek.

Noodpakket 2: nieuwe regelingen per juni

Noodpakket 2: nieuwe regelingen per juni

woensdag 20/05/2020

Op 1 juni gaat het tweede noodsteunpakket voor ondernemers in. Het nieuwe pakket bestaat uit aanpassingen op bestaande regelingen en 1 nieuwe regeling. Het pakket sluit beter aan bij wat ondernemers de komende maanden nodig hebben. Zo komt er een tegemoetkoming voor vaste lasten van maximaal 20.000 euro voor mkb-bedrijven die aanzienlijk omzetverlies leiden door de coronacrisis. De NOW en de Tozo worden in aangepaste vorm verlengd. De ontslagboete verdwijnt.

 

Update uitstel van betaling / melding betalingsonmacht

Update uitstel van betaling / melding betalingsonmacht

woensdag 15/04/2020

Ondernemers kunnen in ieder geval om 3 maanden uitstel voor het betalen van betaling vragen bij de belastingdienst als er betalingsproblemen zijn als gevolg van de coronacrisis. Het aanvragen van dit uitstel is onlangs versoepeld. Daarnaast is het apart melden van betalingsonmacht niet meer nodig. 

Update Corona maatregelen voor ondernemers

woensdag 01/04/2020

Hierbij een update met betrekking tot de maatregelen zoals deze zijn getroffen door de Rijksoverheid. Deze maatregelen zijn van toepassing voor alle ondernemers, dus voor zelfstandigen met en zonder personeel, maar ook voor ondernemers met één of meerdere vennootschappen (dga’s).

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

donderdag 26/03/2020

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van die maatregelen. Hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden op de Tozo.

Coronavirus: De nieuwe maatregelen voor banen en economie zoals 17 maart afgekondigd

Coronavirus: De nieuwe maatregelen voor banen en economie zoals 17 maart afgekondigd

woensdag 18/03/2020

De overheid is (deels) nog bezig met de uitwerking van uitvoering van onderstaande maatregelen. (Mogelijk) kom je hier ook voor in aanmerking. 

Omzetdaling als gevolg van Corona virus? Vraag tijdig vergunning werktijdverkorting aan.

Omzetdaling als gevolg van Corona virus? Vraag tijdig vergunning werktijdverkorting aan.

donderdag 12/03/2020

Heeft het coronavirus invloed op uw bedrijf en heeft u daardoor tijdelijk minder omzet en daardoor minder werk? Werktijdverkorting kan dan mogelijk een oplossing bieden.

Btw-suppletie indienen voor 1 april

Btw-suppletie indienen voor 1 april

donderdag 05/03/2020

Heb je te weinig BTW afgedragen over 2019 en wil je belastingrente voorkomen, geef dan zelf uiterlijk 31 maart 2020 een correctie door.

Voorkom belastingrente en vraag een voorlopige aanslag aan

Voorkom belastingrente en vraag een voorlopige aanslag aan

donderdag 27/02/2020

Wijzigt je inkomen en/of heb je als ondernemer een hoger resultaat behaald, ben je van plan om dividend uit te keren, heb je een hoger Box III vermogen per 1 januari, heb je een huis gekocht, je fiscaal partner is overleden of je bent gescheiden allerlei voorbeelden om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting/zorgverzekeringswet/vennootschapsbelasting na te gaan.

FIU publiceert checklist financiële fraude

FIU publiceert checklist financiële fraude

woensdag 19/02/2020

De Financial Intelligence Unit (FIU) in Nederland heeft een checklist gepubliceerd met 72 indicatoren van corruptie, witwassen of fraude. Als ondernemer kun je bij aanbestedingen of bij handel in het buitenland soms ongewild te maken krijgen met corruptie of witwassen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Je loopt ondernemer daarmee ook risico’s zie ook de boetes die in het verleden bij Ballast Nedam of Boskalis zijn opgelegd, de checklist kan je daarbij helpen.

Huurwoning dus huurtoeslag in 2020

woensdag 19/02/2020

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar niet iedereen heeft recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten van jouw woning. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Lees verder of je aan de voorwaarden voldoet.

In 2020 nog geen verplichte E-Herkenning voor de BTW-aangifte

In 2020 nog geen verplichte E-Herkenning voor de BTW-aangifte

woensdag 19/02/2020

De overheid eist dat de gegevens van burgers en ondernemers steeds veiliger worden. Dat kan middels E-Herkenning. E-Herkenning is een digitale sleutel waarmee steeds meer ondernemers op 1 manier veilig inloggen bij de overheid om hun zaken te regelen. Inmiddels zijn ruim 400 organisaties aangesloten. Ook de Belastingdienst en Douane.

Het nieuwe BTW-identificatienummer is ingevoerd voor alle eenmanszaken. Heeft u aan alles gedacht en alles goed geregeld?

Het nieuwe BTW-identificatienummer is ingevoerd voor alle eenmanszaken. Heeft u aan alles gedacht en alles goed geregeld?

woensdag 12/02/2020

Ook Bv's kunnen er mee te maken krijgen!

Eind oktober 2019 hebben alle eenmanszaken van de Belastingdienst een brief ontvangen met daarin vermeld een nieuw btw-identificatienummer (BTW-id). Dit nummer vervangt het BTW nummer vanaf 1 januari 2020 naar de buitenwereld. De eenmanszaken moeten op hun facturen, offertes, website dit nieuwe nummer vermelden.

Belastingvrij schenken 2020

woensdag 12/02/2020

Met schenken kun je alvast iets van jouw vermogen overdragen aan de volgende generatie. Er zijn diverse mogelijkheden om belastingvrij te schenken in 2020. Zo kun je daadwerkelijk geld overmaken als schenking, maar je kunt ook schenken en dit bedrag schuldig blijven (op papier schenken). In dit artikel beperken wij ons tot de schenking in geld.

Belastingdienst werkt samen met sectoren bij toezicht zzp’ers

Belastingdienst werkt samen met sectoren bij toezicht zzp’ers

woensdag 05/02/2020

Steeds meer bedrijven voelen zich ‘gedwongen’ met opdrachtnemers te werken omdat deze liever als zelfstandige werken dan in dienst treden. Dit is met name het geval in sectoren met krapte op de arbeidsmarkt, zoals de zorg en bouw. In deze sectoren zal de Belastingdienst daarom starten met het sector brede toezicht. Doel is om later ook te starten in andere sectoren zoals onderwijs, ICT, horeca en detailhandel.

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

woensdag 22/01/2020

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. De WAB heeft tot doel de balans tussen vast en flexibel werk te herstellen. Daarom is voor flexibele arbeidsovereenkomsten het nodige gewijzigd.

Werkzaamheden telefooncentrale

Werkzaamheden telefooncentrale

donderdag 16/01/2020

Vrijdag 17 januari a.s. zijn er werkzaamheden aan onze telefooncentrale. Tijdens de omzetting zijn wij mogelijk enige tijd telefonisch niet bereikbaar, via e-mail echter wel.

Excuses voor het ongemak.

Werkkostenregeling

Werkkostenregeling

vrijdag 10/01/2020

Met ingang van 2020 vindt er een aantal wijzigingen in plaats in de werkkostenregeling (WKR), denk aan de verruiming van de vrije ruimte. 

Zijn alle vaste dienstverbanden wel “op papier” gezet?

Zijn alle vaste dienstverbanden wel “op papier” gezet?

donderdag 02/01/2020

Drie maanden extra om stilzwijgende vaste arbeidsovereenkomsten zwart op wit vast te leggen.

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020!

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020!

donderdag 19/12/2019

Alle medewerkers van Janssen Accountants bedanken iedereen voor het gestelde vertrouwen in ons en de prettige samenwerking het afgelopen jaar.

Vrijdag 27 december is ons kantoor gesloten!

Stimulering winstuitkeringen MKB

Stimulering winstuitkeringen MKB

woensdag 11/12/2019

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat er door het Nederlandse bedrijfsleven gemiddeld slechts 49% van de winst uitgekeerd wordt als dividend, waarbij vooral door het MKB maar weinig winst uitgekeerd wordt (gemiddeld 30%). Gemiddeld wordt er in het Eurogebied door het bedrijfsleven 83% van de winst uitgekeerd; het Nederlandse MKB blijft hierbij dus ver achter.

Wetswijzigingen voor MKB'ers per 1 januari 2020

woensdag 11/12/2019

Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wilt u weten wat er voor uw onderneming binnenkort verandert? We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor u op een rij gezet.

E-Herkenning: het oude portal vervalt

E-Herkenning: het oude portal vervalt

woensdag 11/12/2019

Het oude ondernemingsportal bij de belastingdienst vervalt in 2020. Als ondernemer heb je te maken met verschillende overheidsinstanties. E-Herkenning is de nieuwe “digitale sleutel’ waarmee ondernemers veilig kunnen inloggen bij de overheid om hun zaken te regelen. Op deze manier kan minder omslachtig zaken gedaan worden met de overheid en zijn geen verschillende inloggegevens meer nodig.

Wissel aandelen aan toonder om

woensdag 04/12/2019

Vanaf 1 juli 2019 is de wet omzetting aandelen aan toonder in werking ten behoeve van de vaststelling van de identiteit van de houders van deze aandelen in werking. De wet maakt de identificatie van alle houders van aandelen aan toonder mogelijk in Europees Nederland en in Bonaire, Eustatius en Saba (de "BES" eilanden). De ouderwetse fysieke toonderstukken in niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen, die aandeelhouders op grond van de huidige wetgeving nog in een doos onder het bed kunnen bewaren, worden afgeschaft.

Valt er nog iets te verdienen dit jaar?

Valt er nog iets te verdienen dit jaar?

vrijdag 29/11/2019

Als ondernemer ben je vooral bezig met vooruit kijken. Wat is gebeurd kunnen je alleen maar lering uit trekken, maar niet zoveel meer aan veranderen. Het zou dus ook vervelend zijn dat je er in januari achter komt dat je een besluit beter in 2019 had kunnen nemen.

Groeiende cybercriminaliteit een probleem voor het MKB

Groeiende cybercriminaliteit een probleem voor het MKB

woensdag 27/11/2019

Cybercriminelen weten Nederlandse ondernemingen en organisaties steeds beter te vinden. Met name kleine organisaties hebben geen hele batterij experts klaarstaan om de digitale dreigingen buiten de deur te houden.

STAP-budget vervangt fiscale aftrekpost scholingsuitgaven

STAP-budget vervangt fiscale aftrekpost scholingsuitgaven

woensdag 27/11/2019

De fiscale aftrekpost voor scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting verdwijnt en wordt vervangen door het STAP-budget. Dit kan gevolgen hebben als je nu gebruik maakt van de huidige regeling.  Onder de nieuwe regeling heb je waarschijnlijk recht op een lager bedrag dan momenteel het geval is, mogelijk kan de nieuwe regeling ook gunstig(er) uitpakken.

Borgstelling mkb-kredieten opnieuw verlengd

vrijdag 22/11/2019

De vanwege de kredietcrisis ingevoerde tijdelijke uitbreiding van de borgstelling mkb-kredieten (BMKB) is opnieuw verlengd. De al meermaals verlengde uitbreiding zou lopen tot 31 december 2019, maar is nu van kracht tot 30 juni 2022.

Voorstel wijziging rendementsheffing box 3

Voorstel wijziging rendementsheffing box 3

dinsdag 19/11/2019

Al geruime tijd is er een discussie gaande over de heffing op box 3 vermogen. Met de lage rentestanden voelt de huidige vermogensrendementsheffing als onredelijk hoog. Staatssecretaris Snel heeft dan ook een voorstel gedaan voor een passender stelsel dat beter aansluit bij het werkelijke rendement op het vermogen, ofwel de spaarrente.

SOCIAL MEDIA-UREN TELLEN NIET MEE VOOR URENCRITERIUM

dinsdag 19/11/2019

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek van 7.280 in de aangifte inkomstenbelasting moet de ondernemer voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Uit de administratie moeten deze uren duidelijk blijken om van dit belastingvoordeel te profiteren. Je mag niet alleen de uren die je naar jouw klanten brengt meetellen maar ook de uren die je besteedt om offertes te maken, je administratie in orde te brengen of je zakelijke website te onderhouden.

BTW december niet altijd een feestmaand

vrijdag 15/11/2019

In december moet je bij je aangifte BTW rekening houden met de BTW over het privé gebruik van de auto’s. Je moet eerder BTW afdragen dan je wellicht denkt, woon-werk kilometers zijn privé, ook van leaseauto’s. Vergeet dit niet om aan te geven.

Aanvraag nieuwe Kleine OndernemersRegeling vóór 20 november 2019

Aanvraag nieuwe Kleine OndernemersRegeling vóór 20 november 2019

donderdag 31/10/2019

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) gelden. Tot en met 2019 is de KOR gekoppeld aan de te betalen BTW in een boekjaar. De nieuwe KOR is vanaf volgend jaar gerelateerd aan de omzet per boekjaar. Ondernemers kunnen van deze nieuwe regeling gebruik maken mits de omzet minder dan  20.000 bedraagt. Daarnaast is het vanaf 2020 ook voor bv’s mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe regeling.

Onbelaste jubileumuitkering

Onbelaste jubileumuitkering

donderdag 24/10/2019

Zodra een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag je hem eenmalig een onbelaste uitkering van maximaal één maandloon geven. Het maakt hierbij niet uit wanneer je de jubileumuitkering verstrekt, als het maar na de 25 of 40 jaar dienstverband is. Ook mag je na de 40 jaar dienstverband 2 keer een onbelaste uitkering verstrekken indien je bij de 25 jaar nog niets hebt uitgekeerd.

Benut de investeringsaftrek optimaal

Benut de investeringsaftrek optimaal

donderdag 17/10/2019

Als je in 2019 een bedrag tussen  2.300 en  318.449 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Vanaf  2.300 tot  57.321 is de aftrek 28% van het geïnvesteerde bedrag.

Nieuwe arbeidsmarktregels en tijdelijke contracten

donderdag 17/10/2019

Vanwege de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 veranderen de regels voor opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Hoe zit dat?

Eenmanszaak nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020

Eenmanszaak nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020

donderdag 10/10/2019

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst dat vanaf 1 januari 2020 gebruikt wordt op facturen, de webshop of website en bij contacten met klanten en leveranciers. Dit nieuwe btw-identificatienummer is vanaf dat moment niet meer te herleiden tot het burger service nummer (BSN) van de eigenaar van de eenmanszaak. 

Start-up regeling gebruikelijk loon verruimd

donderdag 03/10/2019

Versoepeling gebruikelijk-loonregeling nu voor alle startende Bv’s bereikbaar.

ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie)

ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie)

donderdag 26/09/2019

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft je een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Verruiming werkkostenregeling

Verruiming werkkostenregeling

donderdag 19/09/2019

Tijdens Prinsjesdag is bij het aanbieden van de Miljoenennota de volgende maatregel bekend geworden omtrent de onbelaste vergoeding aan de werknemers, beter bekend als de werkkostenregeling.

Zelfstandigenaftrek omlaag

donderdag 19/09/2019

Inmiddels is het Prinsjesdag geweest en zijn er diverse maatregelen bekend geworden. Zoals al eerder vermoed werd, zal de zelfstandigenaftrek voor ondernemers aangepakt gaan worden.

Schulden en werkkapitaal bij een bedrijfsovername

donderdag 19/09/2019

De schulden en werkkapitaalpositie van een over te dragen onderneming bepalend voor uiteindelijke koopprijs van de aandelen van een onderneming. De waarde van de aandelen is immers de ondernemingswaarde minus de rentedragende schulden.

Highlights inkomstenbelasting Prinsjesdag

donderdag 19/09/2019

Welke impact hebben de fiscale maatregelen op jou of jouw onderneming. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste maatregelen.

Kent u de fiscale bewaarplicht van uw administratie?

woensdag 18/09/2019

In de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) zijn regels opgenomen voor het bewaren van de basisgegevens van uw administratie. Deze gelden voor alle ondernemers. Hierdoor moet de belastingdienst, binnen redelijke termijn in staat zijn uw administratie te controleren.

Tol en brandstof buitenland aftrekbaar voor leaserijder

Tol en brandstof buitenland aftrekbaar voor leaserijder

donderdag 12/09/2019

Veel werknemers krijgen de brandstof tijdens hun vakantie in het buitenland niet vergoed. Dit betekent dat deze werknemers zelf opdraaien voor deze kosten. Met hulp van de werkgever kun je deze uitgaven in mindering te brengen op de fiscale bijtelling van de auto van de zaak. Indirect betaalt de belastingdienst dan bijna de helft mee. De werkgever moet zich dan wel aan enkele regels houden.

Verkorting partneralimentatie van 12 naar 5 jaar

donderdag 12/09/2019

Eind augustus is de Wet Herziening Partneralimentatie gepubliceerd. Vanaf 1 januari 2020 wordt de partneralimentatieduur verkort van 12 naar 5 jaar. Wat zijn de gevolgen voor lopende aanvragen, lopende uitkeringen en zijn er ook uitzonderingen? Hier volgt een samenvatting van de regeling.

Terugvragen buitenlandse btw vóór 1 oktober 2019

donderdag 12/09/2019

Als je als Nederlandse btw-ondernemer in 2018 in een ander EU-land btw hebt betaald, kun je deze btw terugvragen. Het verzoek om teruggaaf is echter wel tijdsgebonden en moet vóór 1 oktober 2019 ingediend zijn bij de (Nederlandse) Belastingdienst. Dien je het verzoek te laat in, dan wordt deze mogelijk niet meer in behandeling genomen. 

Valse VOG's in omloop

Valse VOG's in omloop

donderdag 05/09/2019

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft signalen ontvangen dat er vervalste Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG’s) in omloop zijn. Bij een detacheringsbureau werden negen valse VOG’s gevonden van medewerkers die actief zijn in de (jeugd)zorg.

Eigenrisicodragerschap 2020 dient uiterlijk op 1 oktober 2019 aangevraagd te zijn

donderdag 05/09/2019

Werkgevers die per 1 januari 2020 zelf het risico op instroom in de WGA of ZW willen dragen of willen terugkeren naar de publieke verzekering van het UWV dienen dit aan te vragen bij de belastingdienst. Deze aanvraag dient 13 weken voor ingangsdatum bij de belastingdienst binnen te zijn. De laatste inleverdatum is derhalve 1 oktober 2019.

Let op bij de aangifte inkomstenbelasting na echtscheiding

Let op bij de aangifte inkomstenbelasting na echtscheiding

donderdag 29/08/2019

Bij alle dingen die komen kijken bij een echtscheiding staat de fiscale afwikkeling niet bovenaan het lijstje. Dat concludeert de belastingdienst na twee steekproeven. Voormalige partners maken relatief meer fouten in hun aangifte. Bijvoorbeeld doordat beiden exen nog de volledig betaalde hypotheekrente aftrekken.

Tijdelijk personeel wordt duurder in 2020

donderdag 29/08/2019

De wet arbeidsmarkt (WAB) in balans is aangenomen. Hierdoor worden de kosten en risico’s tussen vast werk en flex werk kleiner. Vast wordt minder vast en flex minder flex. De wet wil regelen dat werknemers sneller een vast contract krijgen, simpel gezegd door de WW-premie op flex of tijdelijk werk te verhogen.

Digitaliseren van uw administratie

Digitaliseren van uw administratie

donderdag 22/08/2019

U krijgt steeds meer facturen per e-mail en print deze vervolgens uit, om uw administratie op orde te houden. Het kost u een extra cartridge, opbergruimte en het kost u tijd. Het is verstandiger om uw administratie te gaan digitaliseren.

Oprichting B.V. mogelijk zonder notaris

Oprichting B.V. mogelijk zonder notaris

donderdag 15/08/2019

Momenteel moet je als ondernemer verplicht langs bij een notaris voor het oprichten van een B.V. Dit gaat mogelijk veranderen in 2021. 

Naheffing bij te veel gereden vakantiekilometers

Naheffing bij te veel gereden vakantiekilometers

maandag 12/08/2019

Heb je een werknemer met een auto van de zaak en die rijdt tijdens zijn vakantie toch te veel privé kilometers dan is toegestaan, dan moet je als werkgever toch de bijtellingsregels toepassen.

Voorkom intrekken BTW nummer

maandag 12/08/2019

De Belastingdienst stuurt brieven aan ondernemers die minimaal 1 jaar geen btw hebben afgedragen of in aftrek hebben gebracht. In deze brief staat dat dat het btw-nummer van de onderneming ingetrokken wordt, tenzij de ondernemer uiterlijk voor 2 september reageert.

Meewerkende kinderen in de vakantieperiode

Meewerkende kinderen in de vakantieperiode

maandag 05/08/2019

De schoolgaande of studerende kinderen hebben op dit moment vakantie. Misschien is het een idee om ze in je bedrijf te laten meewerken en zo een leuk zakcentje te laten verdienen. Met welke fiscale en andere regels hebben jullie dan te maken?

Uitspraak Hoge Raad over vermogensrendementsheffing (box 3) 2013-2016 (update)

maandag 05/08/2019

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over het massaal bezwaar tegen de box 3-heffing voor de jaren 2013 tot en met 2016. Het gevolg van deze uitspraak is dat de Belastingdienst dit massaal bezwaar afwijst.

F-biljet invullen voor overledene

F-biljet invullen voor overledene

donderdag 01/08/2019

Als iemand is overleden, moet je mogelijk aangifte inkomstenbelasting doen namens de overledene. De Belastingdienst stuurt je een brief met het aangifteformulier (F-biljet) meestal binnen 3 maanden na het overlijden. Als je een F-biljet van de Belastingdienst ontvangt, heb je tijd tot 1 mei van het jaar na overlijden om deze aangifte in te vullen.

Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd

Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd

donderdag 25/07/2019

Nadat in juni het kabinet in overleg met de sociale partners een principe akkoord heeft gesloten over de vernieuwing van het pensioenstelsel, is dit op 2 juli ook al aangenomen in de Eerste Kamer. Afgesproken is dat de Wet ingaat 1 januari 2020 en de AOW-leeftijd vanaf 2020 minder snel zal worden verhoogd. Hoewel er een koppeling tussen de stijgende levensverwachting en de AOW-leeftijd blijft zal deze nu pas in 2024 op 67 jaar zal uitkomen.

Grotere kans op phishing tijdens vakantieperiode

donderdag 25/07/2019

Wanneer vaste medewerkers op vakantie zijn en taken door andere medewerkers worden overgenomen, is de kans op phishing – een vorm van internetfraude – groter. Instrueer daarom uw medewerkers goed en zorg ervoor dat ze e-mails, tekstberichten of betaalverzoeken eerst goed controleren en niet te makkelijk persoonlijke of vertrouwelijke gegevens verstrekken.

Tweede woning in buitenland belast?

vrijdag 19/07/2019

Een tweede woning in Nederland is belast in Box 3, maar ook een tweede (vakantie) woning in het buitenland. Dit moet je opgeven als vermogen in de inkomstenbelasting. Hier betaal je ook Nederlandse inkomstenbelasting over, maar om te voorkomen dat je dubbele belasting betaalt krijg je hierover vermindering. De hypotheekrente is niet aftrekbaar doordat de tweede woning is belast in Box 3.

Bijtelling elektrische auto’s in 2020 naar 8%

Bijtelling elektrische auto’s in 2020 naar 8%

maandag 15/07/2019

Aanpassing bijtelling is onderdeel van nieuwe klimaatakkoord.

Als maatregel binnen het nieuwe klimaatakkoord is aangekondigd dat de bijtelling voor elektrische auto’s die vanaf 2020 op kenteken worden gezet wordt verhoogd van 4% naar 8%. Daarnaast wordt de maximale aanschafwaarde waarvoor het verlaagde percentage geldt verlaagd van 50.000 euro naar 45.000 euro. Boven dit bedrag geldt het standaardtarief van 22%.

Nieuwe regeling partneralimentatie per 1 januari 2020

maandag 15/07/2019

De Eerste Kamer heeft 21 mei jl. ingestemd met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie, wat betekent dat de duur van de partneralimentatie voor nieuwe alimentatieafspraken aanzienlijk korter zal worden.

Mogelijk hogere teruggave btw-zonnepanelen

maandag 15/07/2019

Kopers van nieuwbouwwoningen kunnen mogelijk een hoger bedrag aan btw claimen naar aanleiding van uitspraken van de Rechtbanken Noord-Nederland, Zeeland en West-Brabant.

Voorkom dubbele bijtelling op vakantie

Voorkom dubbele bijtelling op vakantie

donderdag 04/07/2019

Als een werknemer die een zakelijke auto rijdt op vakantie gaat met een vervangende auto van de zaak, dan kan de werknemer gebruik maken van een gebruikersovereenkomst ‘Verklaring tijdelijk vervangende auto van de zaak’. De werknemer voorkomt hierdoor dat er dubbele bijtelling privégebruik toegepast wordt op het loon.

Minimumtarief ZZP’ers vanaf 2021

donderdag 27/06/2019

Vanaf 2021 komt er een minimum uurtarief voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Het minimum uurtarief gaat 16 bedragen zo is afgelopen week bekend geworden.

Binnenkort ook partner aanvullend geboorte verlof!

Binnenkort ook partner aanvullend geboorte verlof!

donderdag 20/06/2019

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Dat betekent dat ze in het eerste half jaar een kraamverlof van maximaal 5 weken kunnen opnemen met een uitkering van 70% van hun maximale dagloon (2019: 214,28), indien het dagloon lager is, wordt daar de uitkering op gebaseerd.

Aanmeldformulier nieuwe kleine ondernemersregeling staat online

Aanmeldformulier nieuwe kleine ondernemersregeling staat online

donderdag 13/06/2019

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) gelden. Tot en met 2019 is de KOR gekoppeld aan de te betalen BTW in een boekjaar. De nieuwe KOR is vanaf volgend jaar gerelateerd aan de omzet per boekjaar.

Hoofdlijnen nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

donderdag 13/06/2019

We zijn nog maar net gewend aan de vorige wetswijzigingen, maar nu gaan de regels voor ontslag, oproepkrachten en de transitievergoeding alweer op de helling. Want vanaf 2020 gaat nieuwe wetgeving gelden waarmee het verschil tussen een vaste baan en flexwerk kleiner moet worden. Een overzicht met de hoofdlijnen van de Wet Arbeidsmarkt in balans, vindt u hier.

Verzoek staatssecretaris om de komende jaren geen nieuwe belastingwetgeving door te voeren

Verzoek staatssecretaris om de komende jaren geen nieuwe belastingwetgeving door te voeren

donderdag 06/06/2019

Door de al jaren durende onderhoudsachterstand van de ICT van de Belastingdienst, heeft staatssecretaris Snel van Financiën de politiek dringend verzocht om de komende drie jaren niet met nieuwe ingewikkelde belastingwetgeving te komen. Hierdoor zou er capaciteit vrijkomen om de ICT-problemen op te lossen.

Bedragen wettelijk minimumloon 1 juli 2019 (WML)

donderdag 06/06/2019

Per 1 juli 2019 is het minimumloon verhoogd met 1,23%.

De onderstaande bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek.

In de meeste gevallen is dat 36,38 of 40 uur per week. Dit is afhankelijk van de sector waarin men werkt en de cao afspraken die voor die sector gelden.

Compensatieregeling transitievergoeding bedrijfsbeëindiging

vrijdag 31/05/2019

Bij elke onderneming kan het voorkomen dat de onderneming ophoudt te bestaan. Dit kan niet alleen gebeuren door een faillissement, maar ook door pensionering, ziekte of overlijden van de ondernemer. In deze laatste drie situaties kan het lastig zijn om een geschikte opvolger te vinden. Als de opvolger niet gevonden wordt, kan het voorkomen dat de onderneming moet worden beëindigd met als gevolg een gedwongen ontslag voor elke werknemer.

Subsidie voor Praktijkleren tijdig aanvragen

Subsidie voor Praktijkleren tijdig aanvragen

donderdag 23/05/2019

Voor werkgevers die een werknemer/student begeleiden in een opleiding en hier kosten voor maken, is er een Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling houdt in dat de kosten die je als werkgever maakt (gedeeltelijk) vergoed worden door de overheid. Per praktijkleerplaats of werkleerplaats kun je maximaal 2.700 subsidie ontvangen per schooljaar. Dit is dus een leuk voordeel.

Wat betekent co-ouder voor mijn toeslagen en kortingen?

donderdag 23/05/2019

Wist u dat gemiddeld 70.000 stellen met minderjarige kinderen jaarlijks uit elkaar gaan? Als u co-ouder wordt, heeft dat invloed op uw huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, het kindgebondenbudget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wanneer te laat met aangifte Inkomstenbelasting?

Wanneer te laat met aangifte Inkomstenbelasting?

donderdag 16/05/2019

Alle inwoners van Nederland die een aangiftebrief van de Belastingdienst krijgen, zijn verplicht om voor 1 mei 2019 de belastingaangifte 2018 te doen. Wanneer het jou niet is gelukt, kun je zonder opgaaf van reden uitstel aanvragen tot 1 september 2019. Heb je geen brief ontvangen, maar denk je dat je aangifte moet doen, dan is het raadzaam om vrijwillig aangifte te doen voor 14 juli 2019.

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 1 januari 2023

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 1 januari 2023

donderdag 09/05/2019

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben besloten deze zogenoemde salderingsregeling voor zonnepanelen nog ruim drie jaar onveranderd voort te zetten.

Meewerken partner in onderneming

donderdag 09/05/2019

Indien je partner meewerkt in je onderneming, zijn er twee manieren waarop een fiscaal voordeel kan worden behaald:

- Het toekennen van een meewerkbeloning;
- Het toepassen van meewerkaftrek.

Wanneer recht op zelfstandigenaftrek?

Wanneer recht op zelfstandigenaftrek?

donderdag 02/05/2019

De Belastingdienst heeft ondernemers die zowel in 2017 als 2018 een omzet lager dan 5.000 hadden een brief gestuurd inzake de zelfstandigenaftrek.

Teruggaaf BTW oninbare vorderingen

donderdag 02/05/2019

Veel ondernemers laten de mogelijkheid liggen om de btw op oninbare debiteuren tijdig terug te vragen waardoor ze extra (tijdelijke) liquiditeiten mislopen. Als jij als ondernemer een factuur stuurt aan jouw klanten, moet je de btw daarover direct aangeven en betalen.

Voordelig een fiets van de zaak

Voordelig een fiets van de zaak

vrijdag 26/04/2019

De elektrische fiets is niet meer weg te denken en worden steeds vaker ingezet als vervoermiddel en/of een goed alternatief voor de auto. De overheid steunt het gebruik van elektrische fietsen met een aantal subsidies voor ondernemers.

Hoe zorg je voor een digitaal veiliger bedrijf

vrijdag 26/04/2019

Digitalisering neemt een steeds groter rol aan. Ook voor jouw bedrijf wordt digitalisering steeds belangrijker en neemt het risico op misbruik van kwetsbaarheden in je computersysteem door cybercriminelen toe. Met onderstaande tips kun je dit risico beperken.

Informatieplicht energiebesparing

Informatieplicht energiebesparing

donderdag 18/04/2019

Verbruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Per 1 juli 2019 komt hier de informatieplicht bij!

Giftenaftrek in de toekomst beter controleerbaar

donderdag 18/04/2019

Twee aanpassingen in giftenaftrek aangekondigd

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft bekend gemaakt dat op korte termijn een tweetal maatregelen ervoor moet zorgen dat er een juiste en beter controleerbare giftenaftrek zal kunnen plaatsvinden.

UBO-register vanaf januari 2020 in werking

UBO-register vanaf januari 2020 in werking

vrijdag 12/04/2019

Vanaf januari 2020 treedt het UBO-register in Nederland in werking. UBO (ultimate beneficial owner) staat voor de uiteindelijk belanghebbende. Hierin worden gegevens van ondernemingen en rechtspersonen geregistreerd. Een deel van deze persoonsgegevens zoals de naam en het economisch belang van de UBO wordt via het register openbaar.

Tips voor snelle betaling van facturen

vrijdag 12/04/2019

Heb je weleens ervaren dat klanten niet (op tijd) betalen? Dat kan tot vervelende liquiditeitsproblemen leiden. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet die kunnen helpen om uw facturen op tijd betaald te krijgen.

De traditionele Werkgeversverklaring kan ook anders

De traditionele Werkgeversverklaring kan ook anders

vrijdag 12/04/2019

Per 1 januari 2019 accepteren nog meer partijen een UWV-verzekeringsbericht bij het aanvragen van een hypotheek of lening. Dit is een alternatief voor de traditionele werkgeversverklaring.

Wat is het energielabel van uw kantoor?

vrijdag 12/04/2019

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

Rente over teruggaaf btw

Rente over teruggaaf btw

vrijdag 05/04/2019

Vanaf 1 april 2019 is het onder voorwaarden mogelijk om van de belastingdienst rente te ontvangen bij een teruggave van btw over het tijdvak 2018.

Subsidieregeling Internationaal ondernemen hele jaar open

vrijdag 05/04/2019

De subsidieregeling Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) is nu het hele jaar open. Het rvo verwerkt de aanvragen op basis van 'first come first served'. Dus vergroot de kans op subsidie en dien nu je aanvraag in!

No deal Brexit overgangsrecht

No deal Brexit overgangsrecht

donderdag 28/03/2019

Bij een no deal Brexit stapt het verenigd koninkrijk uit de EU zonder dat er overeenstemming is bereikt over de nieuwe situatie. Dit zou kunnen betekenen dat naast allerlei douane beperkingen / grensproblematiek ook bestaande belastingverdragen plots komen te vervallen wat voor grote onzekerheid zou kunnen leiden voor bedrijven en burgers. Om dit te voorkomen is een overgangsrecht fiscaal naar de kamer ter goedkeuring gestuurd.

De vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 ontvangen?

woensdag 27/03/2019

Wij hebben onlangs voor de meeste van onze relaties weer de vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. In dit artikel leggen wij kort uit wat de VIA machtiging is, wat wij met deze machtiging doen en hoe je de machtiging kunt activeren.

Aanmelden voor de nieuwe KOR vanaf 1 juni 2019

Aanmelden voor de nieuwe KOR vanaf 1 juni 2019

donderdag 14/03/2019

Vanaf 1 januari 2020 verandert de Kleine OndernemersRegeling (KOR). Ondernemers kunnen vanaf die datum de (nieuwe) omzet gerelateerde vrijstellingsregeling toepassen. Het aanmelden voor deze regeling kan tussen 1 juni en 20 november 2019.

Gevolgen spoedreparatie Fiscale Eenheid wet Vennootschapsbelasting voor het MKB

donderdag 14/03/2019

Door diverse rechtelijke uitspraken bleek het Fiscale Eenheid regime niet EU proof te zijn. Dit was voor de Staatssecretaris een bevestiging om het wetsvoorstel spoedreparatie Fiscale Eenheid door te zetten. Ondanks diverse aanbevelingen en conclusies vindt de Staatssecretaris het niet nodig om dit wetsvoorstel aan te passen. Hierdoor krijgen ook MKB-bedrijven, waar een Fiscale Eenheid opgenomen is, met de gevolgen van deze spoedreparatie te maken.

Aan(gift)e Inkomstenbelasting

Aan(gift)e Inkomstenbelasting

donderdag 07/03/2019

Zoals waarschijnlijk bekend kan er vanaf 1 maart weer aangifte Inkomstenbelasting worden gedaan. In deze aangifte is het mogelijk om gewone - en periodieke giften in aftrek te nemen op het belastingbedrag. Laat deze kans zeker niet schieten. Maar let er wel op dat niet elke euro als gift teruggevraagd kan worden.

Ons kantoor is a.s. maandag gesloten! Dinsdag staan wij weer voor jullie klaar.

Ons kantoor is a.s. maandag gesloten! Dinsdag staan wij weer voor jullie klaar.

vrijdag 01/03/2019

Aandachtspunten aangifte inkomstenbelasting 2018

donderdag 28/02/2019

Het is weer zover. Vanaf aanstaande vrijdag 1 maart kun je de belastingaangifte weer indienen. Waar gaat de Belastingdienst nou specifiek allemaal op letten bij deze aangifte? Voor belastingadviseurs is een speciaal lijstje opgesteld van 10 zaken die extra aandacht krijgen bij de controle. Lees verder om te weten wat deze aandachtspunten zijn en waar de fiscus op zal gaan letten.

Bezwaar tegen te hoge WOZ-waarde kan lonen

Bezwaar tegen te hoge WOZ-waarde kan lonen

donderdag 28/02/2019

Waarschijnlijk heb je afgelopen week ook de nieuwe WOZ beschikking ontvangen. Hier bezwaar tegen maken kan lonen omdat de WOZ-waarde in diverse belastingen doorwerkt. 

Extra miljoenen naar scholing van personeel in MKB

Extra miljoenen naar scholing van personeel in MKB

donderdag 21/02/2019

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen 48 miljoen voor het bij- en omscholen van werknemers in het MKB. Dit voorstel zal in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) worden opgenomen, zodat kleine ondernemers extra geld kunnen krijgen voor het opleiden van hun werknemers.

Geen MIA-aftrek meer voor hybride auto

donderdag 21/02/2019

In 2019 krijg je voor plug-in-hybride auto's geen milieu-investeringsaftrek (MIA) meer. Voor volledig elektrische auto's wordt de MIA verminderd. Deze auto's worden daardoor bij aanschaf per saldo duurder.

Kosten vóór schenkingsdatum ook onder vrijstelling eigen woning

donderdag 21/02/2019

Rechtbank Gelderland beslist dat ook de door X betaalde verbouwingskosten van vóór de schenkingsdatum onder de verruimde vrijstelling eigen woning vallen.

Vaste kostenvergoedingen

Vaste kostenvergoedingen

donderdag 14/02/2019

Je kunt als werkgever aan je werknemers een onkostenvergoeding uitbetalen. Deze valt dan meestal onder de vrije ruimte voor de Werkkostenregeling (WKR).

Vanaf april 2020 aanvragen compensatie transitievergoeding.

donderdag 14/02/2019

De wet die compensatie van de aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers betaalde transitievergoeding mogelijk maakt, is in juli 2018 gepubliceerd.

Goed debiteurenbeheer betaalt zichzelf terug

Goed debiteurenbeheer betaalt zichzelf terug

donderdag 07/02/2019

Nadat je goederen of diensten hebt geleverd, wil je ook graag betaald worden voor je levering of dienst. Vaak wordt er achteraf een factuur gestuurd welke je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk betaald wilt krijgen. Wat zijn de wettelijke regels van betalingstermijnen en wat kun je er zelf aan doen om spoedig betaald te worden?

8% Belastingrente betalen bij vennootschapsbelasting!

8% Belastingrente betalen bij vennootschapsbelasting!

donderdag 31/01/2019

Wanneer je belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting bent en op of na 1 juli, volgend op het belastingjaar, een aanslag opgelegd krijgt, betaal je maar liefst 8% belastingrente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Lage-inkomensvoordeel (LIV)

donderdag 31/01/2019

Vanaf 2017 kunnen werkgevers gebruik maken van het Lage-inkomensvoordeel (LIV). De werkgever kan met deze regeling in aanmerking komen voor een verlaging van de loonkosten, indien het salaris minder is dan 125% van het minimumloon.

Regeling dienstreisvergoedingen binnenland geïndexeerd

Regeling dienstreisvergoedingen binnenland geïndexeerd

donderdag 24/01/2019

Het begrip dienstreisvergoeding klinkt voor menigeen erg ambtelijk in de oren en dat is niet toevallig. De regeling is van oorsprong bedoeld als bovengrens voor forfaitaire vergoeding die ambtenaren mogen krijgen voor onkosten tijdens hun dienstreizen. Hierin is voor verschillende soorten onkosten een bedrag vastgesteld dat vergoed mag worden zonder overlegging van bonnetjes. Deze vergoedingen worden dan gezien als gerichte vrijstellingen binnen de werkkostenregeling.

Bedragen vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019

donderdag 24/01/2019

Per 1 januari 2019 zijn de bedragen voor de belastingvrije vergoedingen voor vrijwilligers gestegen naar maximaal 170,- per maand of 1.700,- per jaar. In 2018 was dit nog 150,- per maand of 1.500,- per jaar.

Nieuwe B.V. moet zelf weer loonheffingennummer aanvragen

donderdag 17/01/2019

Vanaf 1 januari 2019 moeten nieuwe B.V.’s weer zelf een loonheffingennummer aanvragen. Sinds april 2018 kregen B.V.‘s met een natuurlijk persoon als aandeelhouder automatisch een loonheffingennummer van de Belastingdienst, maar de Belastingdienst heeft zijn manier van werken aangepast.

Bewaartermijn en bewaarvorm van administratie

Bewaartermijn en bewaarvorm van administratie

donderdag 17/01/2019

De meeste administraties moeten tenminste 7 jaar bewaard worden. Zorg ervoor dat je bepaalde papieren niet te vroeg weggooit, verkeerd of juist te lang bewaart. Hieronder staat een overzicht van de bewaartermijn en bewaarvorm van alle onderdelen van de administratie.

Lager nettoloon buitenlanders

donderdag 17/01/2019

Mocht je als werkgever buitenlandse werknemers in dienst hebben dan zijn er wijzigingen per 1 januari 2019, dan krijgen zij mogelijk te maken met een lager nettoloon vanwege lagere heffingskortingen.

Aftrekbeperking afschrijving gebouwen in eigen gebruik

Aftrekbeperking afschrijving gebouwen in eigen gebruik

donderdag 10/01/2019

Met ingang van 2019 zijn de regels veranderd met betrekking tot de afschrijving op gebouwen in eigen gebruik in de vennootschapsbelasting.

Bedragen minimumloon 2019

donderdag 10/01/2019

Per 1 januari 2019. De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week.

Voorkom BTW betaling bij Brexit

Voorkom BTW betaling bij Brexit

donderdag 10/01/2019

Als het Verenigd Koninkrijk (VK) door de Brexit uit de EU stapt, moet de ondernemer btw betalen over de goederen die hij uit het VK invoert. Vanaf dat moment moet hij telkens aangifte doen en btw betalen bij de douane als hij goederen invoert, dit kan voorkomen worden door aanvraag op basis van artikel 23.

Wijziging voorwaarde recht op uitkering of arbeidsondersteuning

donderdag 10/01/2019

Neemt u een oudere werknemer, een arbeidsgehandicapte of iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst kunt u hiervoor subsidie krijgen. Wilt u in aanmerking komen voor deze loonkostenvoordelen (LKV’s), dan heeft u een doelgroepverklaring nodig. Met deze doelgroepverklaring kunt u het LKV aanvragen in uw aangifte loonheffingen.

Bedrijfsmiddelen VAMIL/MIA 2019 zijn bekend

Bedrijfsmiddelen VAMIL/MIA 2019 zijn bekend

donderdag 03/01/2019

Wil je als ondernemer fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Kopie identiteitsbewijs niet in strijd met AVG

donderdag 03/01/2019

In artikel 29 Wet LB staat dat de werknemer zich moet identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Hij moet de werkgever toestaan een kopie hiervan in de administratie te bewaren. Als de werknemer de foto en Burgerservicenummer onleesbaar maakt, voldoet hij niet aan deze verplichting. De werkgever moet dan het anoniementarief toepassen.

Verhoging verlaagd btw-tarief van 6% naar 9%

Verhoging verlaagd btw-tarief van 6% naar 9%

dinsdag 01/01/2019

Met ingang van 1 januari 2019 is het verlaagd btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. De tariefsverhoging heeft vooral gevolgen in de sectoren voeding, horeca, landbouw, recreatie, sport, cultuur en bouw. Zo vallen onder het verlaagd tarief bijvoorbeeld de verkoop van voedingsmiddelen, hotelovernachtingen, boeken en kranten. Ook diensten van een kapper, een fietsenmaker en een bezoek aan de bioscoop vallen onder het verlaagd btw-tarief.

Overbruggingsregeling transitievergoeding kleine werkgevers per 1 januari 2019

Overbruggingsregeling transitievergoeding kleine werkgevers per 1 januari 2019

vrijdag 28/12/2018

Per 1 januari 2019 treedt de overbruggingsregeling van de transitievergoeding voor kleine ondernemers die in financieel zwaar weer verkeren in.

Per 1 januari 2020 verwerkingsverbod Burgerservicenummer in btw-nummer

vrijdag 28/12/2018

Vanaf 1 januari 2020 mag de Belastingdienst het Burgerservicenummer niet meer gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen/eenmanszaken. Het Burgerservicenummer van zelfstandigen moet beschermd worden. Daarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens hiervoor een verwerkingsverbod opgelegd.

MAANDAG 24 DECEMBER IS ONS KANTOOR GESLOTEN!

MAANDAG 24 DECEMBER IS ONS KANTOOR GESLOTEN!

donderdag 20/12/2018

Alle medewerkers van Janssen Accountants bedanken iedereen voor de prettige samenwerking en het gestelde vertrouwen in ons het afgelopen jaar.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen, een gezond en gelukkig 2019 in alle voorspoed zowel zakelijk als privé.

Keer bonus uit, ook als DGA!

donderdag 20/12/2018

Als je personeel in loondienst hebt en de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) van dit jaar is niet of niet volledig is benut, dan kunt je de werknemers dit jaar nog een belastingvrije (kerst)bonus geven. Dit geldt ook voor DGA’s.

Tarieven inkomstenbelasting 2019 definitief vastgesteld

donderdag 20/12/2018

Op 18 december 2018 heeft de eerste kamer ingestemd met het Belastingplan 2019. Hiermee zijn de schijflengtes en percentages die in het nieuwe jaar gelden voor de loon- en inkomstenbelasting definitief gemaakt.

De fiscale gevolgen van het kerstpakket

De fiscale gevolgen van het kerstpakket

donderdag 13/12/2018

Als je als werkgever je werknemers een kerstpakket wil verstrekken, moet je goed op de hoogte zijn van de fiscale gevolgen. Doe je dit niet, dan loop je als werkgever het risico dat de werknemer over dit geschenk belasting moet betalen.  

Aflossingsblij?

donderdag 13/12/2018

Iedereen heeft de publiekscampagne “Word ook aflossingsblij” voorbij zien komen, maar wat bedoelen ze nu eigenlijk?

Horecakosten in je administratie

Horecakosten in je administratie

donderdag 06/12/2018

Elke ondernemer maakt wel eens kosten voor eten en drinken buiten de deur. Toch is het niet altijd even duidelijk in welke mate je deze kosten zakelijk kunt opvoeren, en op welke manier. Er zijn echter heldere regels ten aanzien van deze kosten.

Uw merk beschermen tegen misbruik of namaak?

donderdag 06/12/2018

Een merknaam van een product is een manier om uw producten en diensten te onderscheiden van de concurrent. In veel gevallen is het verstandig om uw merknaam, te registreren. Registratie van een merknaam, geeft u of uw bedrijf tevens de juridische mogelijkheid om tegen misbruik door concurrenten of andere partijen op te treden.

Lenen binnen de familie

Lenen binnen de familie

donderdag 29/11/2018

Heeft een familielid geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing, het kopen van een woning of iets anders? Dan kun je een lening verstrekken, maar je moet wel letten tegen welke voorwaarden de lening wordt verstrekt, zodat de Belastingdienst dit niet als een belaste schenking gaat beschouwen.

De wet AVG en de fiscale bewaartermijnen

donderdag 29/11/2018

Hoe werkt de nieuwe AVG-wetgeving door in het bewaren van documenten?
Is er een verschil met de huidige wetgeving en wat doet dit met het digitaal bewaren van bescheiden?

Wijzigingen gebruikelijk loon DGA

donderdag 22/11/2018

De belastingdienst heeft op 30 oktober 2018 in haar handboekloonheffingen wijzigingen aangebracht met betrekking tot de gebruikelijk-loonregeling in deeltijdsituaties, startende ondernemingen en ondernemingen die verlies lijden.

De dividendbelasting blijft!

woensdag 14/11/2018

Er is veel over gesproken en er is genoeg ophef over de afschaffing van de dividendbelasting geweest, maar deze voorgestelde maatregel is definitief van tafel. De dividendbelasting blijft en het bedrijfsleven profiteert. Het beschikbare budget wordt nu ingezet voor allerlei maatregelen.

Kom jij ook in aanmerking voor WBSO subsidie?

Kom jij ook in aanmerking voor WBSO subsidie?

vrijdag 09/11/2018

De WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die onderzoek doet naar technologische vernieuwingen. Van midden- of kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf, het maakt niet uit in welke bedrijfssector je werkt.

Grens nationale hypotheekgarantie per 1 januari 2019 verhoogd

Grens nationale hypotheekgarantie per 1 januari 2019 verhoogd

donderdag 01/11/2018

Hoger garantiebedrag als gevolg van stijgende huizenprijzen

Door verliesverrekening (voormalige) fiscale partner alsnog heffingskorting terugbetalen

donderdag 01/11/2018

Denk je met een definitieve aanslag inkomstenbelasting veilig te zitten? Helaas moet je nog steeds op je tellen blijven passen. Door verliesverrekening met terugwerkende kracht van zijn voormalige fiscale partner kreeg een man alsnog een navorderingsaanslag voor zijn kiezen.

Maaltijden op kosten van de werkgever

Maaltijden op kosten van de werkgever

donderdag 25/10/2018

Als werknemers op kosten van de werkgever ontbijten, lunchen of dineren, kunnen deze kosten niet altijd onbelast blijven. Dit kan alleen als de betreffende maaltijd onderdeel is van tijdelijke verblijfskosten of als er sprake is van zakelijk belang. In alle andere gevallen moet er een bedrag als belast loon verwerkt worden.

Wat is het verschil tussen kas- of factuurstelsel?

donderdag 25/10/2018

Als er vooral producten en diensten aan ondernemers worden geleverd voor de BTW, dan moet het factuurstelsel worden toegepast.
De voorbelasting mag dan in de BTW aangifte opgenomen worden op basis van de factuurdatum op de ontvangen factuur. De uitreikdatum van de factuur bepaalt het moment waarop de BTW afgedragen dient te worden. De factuur moet uiterlijk op de vijftiende dag van de maand na de levering worden uitgereikt aan de klant.

Nieuwe regels voor kleine pensioenen

Nieuwe regels voor kleine pensioenen

donderdag 18/10/2018

Vanaf 2019 zullen er wederom nieuwe regels gaan gelden voor kleine pensioenen.
Vanaf 1 januari 2018 is het al wettelijk mogelijk voor pensioenfondsen en verzekeraars om kleine pensioenen bij elkaar op te tellen ( vooral tijdelijke krachten en mensen die vaak van baan wisselen bouwen kleine bedragen op bij verschillende pensioenuitvoerders ); vanaf 1 januari 2019 mogen kleine pensioenen niet meer afgekocht worden. Het gaat hierbij om pensioenbedragen tot 474 bruto per jaar.

Uitbreiding verhaalsmogelijkheden op erfgenamen

donderdag 18/10/2018

Erfgenamen kunnen, als zij de erfenis zuiver aanvaarden, met hun hele privévermogen aansprakelijk worden gehouden voor de schulden van de erflater. Deze aansprakelijkheid geldt op grond van het Burgerlijk Wetboek.

U overweegt een huis te kopen?

U overweegt een huis te kopen?

donderdag 11/10/2018

De huizenmarkt is in beweging. Hier komt het één en ander bij kijken, met name het verkrijgen van een hypotheek. Waar dient u rekening mee te houden? Is de hypotheekrente nog aftrekbaar?

Belastingvrije voet box 3-heffing stijgt per 1 januari 2019

vrijdag 05/10/2018

Box 3 van de inkomstenbelasting bestaat uit sparen en beleggen. De belasting die hierover geheven wordt, wordt gebaseerd op een forfaitair rendement en niet op het werkelijk behaald rendement. Het maakt voor de belastingheffing dan ook niet uit hoeveel rendement je werkelijk hebt gerealiseerd met jouw vermogen in box 3.

Gevolgen Prinsjesdag voor bv’s en de dga

Gevolgen Prinsjesdag voor bv’s en de dga

donderdag 27/09/2018

Het kabinet benadrukt in de Prinsjesdag-stukken dat vooral mkb’ers moeten profiteren van de gepresenteerde maatregelen. Echter zijn niet alle plannen gunstig voor bv’s en de dga.

Langer partnerverlof bij geboorte kind?

donderdag 27/09/2018

Partners krijgen 1 week geboorteverlof als hun vrouw of vriendin net bevallen is. Dit doorbetaalde verlof is momenteel nog 2 dagen.

Prinsjesdagspecial 2018

donderdag 27/09/2018

Wat betekent Prinsjesdag voor u?

De ESF-subsidie kan binnenkort weer worden aangevraagd

De ESF-subsidie kan binnenkort weer worden aangevraagd

donderdag 20/09/2018

Sinds 2014 kunnen werkgevers een ESF-subsidie aanvragen. Dit is een subsidie van het Europees Sociaal Fonds waarmee de overheid activiteiten stimuleert die een positief effect hebben op de arbeidsmobiliteit van de werknemers. Bedrijven kunnen subsidie ontvangen voor de inhuurkosten van een externe adviseur. Er kan in 2018 tweemaal aanspraak worden gemaakt op deze subsidie. Het eerste tijdvak is reeds gepasseerd, maar het tweede tijdvak staat van 12 tot en met 16 november 2018 gepland.

Senioren vragen toeslagen niet aan

donderdag 20/09/2018

Toeslagen worden door de Belastingdienst niet van zelf toegekend en moet u dus zelf aanvragen. Uit onderzoek blijkt echter dat met name senioren die recht hebben op toeslagen deze niet aanvragen.

Vooroverleg Belastingdienst

vrijdag 14/09/2018

Bij twijfel over de interpretatie van belastingrecht is het mogelijk om vooroverleg met de inspecteur van de Belastingdienst aan te vragen. Dit biedt houvast bij het invullen van de belastingaangifte en kan helpen de juiste beslissingen te nemen, zodat je al van tevoren weet waar je aan toe bent.

Moet je een rittenregistratie bijhouden?

Moet je een rittenregistratie bijhouden?

donderdag 13/09/2018

De rechtbank in Den Haag heeft, in een zaak die aangespannen was door een leaserijder inzake het aanleveren van de rittenregistratie, uitspraak gedaan. Indien je géén bijtelling wilt betalen over je lease auto, omdat je privé een gelijkwaardige of luxere auto bezit, ben je toch verplicht tot het aanleveren van een rittenregistratie.

Zijn studiekosten van jouw kind zakelijk?

donderdag 13/09/2018

Voor studerende kinderen is er eventueel studiefinanciering mogelijk. In veel gevallen ontstaat er na afloop van de studie een studieschuld welke jouw kind dient terug te betalen. Wellicht zijn er mogelijkheden voor jou als ondernemer om jouw kind tegemoet te komen in de studiekosten?

Presentatie 25 september 2018

Presentatie 25 september 2018

vrijdag 07/09/2018

Op 25 september organiseren we traditiegetrouw onze "vierde dinsdag van september" presentatie. We zullen ons deze avond specifiek richten op voor de ondernemer actuele onderwerpen.

Leveringsvoorwaarden wie heeft welk risico?

vrijdag 07/09/2018

De leveringsvoorwaarden geven antwoord op de vraag voor wiens rekening en risico de goederen worden vervoerd. De meest gebruikte zijn de voorwaarden die zijn vastgesteld door de Internationale Kamer van Koophandel, de Incoterms 2000. EXW / CIF / DDP zijn hier voorbeelden van, maar wat betekenen die nou precies en waar kun je het beste voorkiezen.

Te verrekenen verliezen in de vennootschapsbelasting

Te verrekenen verliezen in de vennootschapsbelasting

donderdag 30/08/2018

Als een bv in een boekjaar verlies maakt, kan dat verlies worden verrekend voor de Vennootschapsbelasting (VPB) met een boekjaar dat er winst wordt gemaakt. Dat kan tegenwoordig tot één boekjaar terug (carry back) of tot negen boekjaren vooruit (carry forward). Om dit te kunnen doen heb je als bv wel een beschikking nodig van de Belastingdienst waarin dit verlies is vastgesteld.

Voorkom fraude met identiteitsbewijs

donderdag 30/08/2018

Hoewel feitelijk maar een aantal instanties op wettelijke basis een kopie van een identiteitsbewijs mogen maken, komt het ook regelmatig voor dat bijvoorbeeld door bedrijven hierom wordt gevraagd. Als het echt niet anders kan, doe het dan veilig, zoals met de KopieID-app.

Vraag vóór 1 oktober 2018 buitenlandse btw terug

Vraag vóór 1 oktober 2018 buitenlandse btw terug

donderdag 23/08/2018

Heb je vorig jaar btw betaald in een ander EU-land, dan kun je deze btw tot 1 oktober 2018 terugvragen. Dit moet gebeuren vóór 1 oktober 2018, anders loop je het risico dat je het geld waar je recht op hebt niet terugkrijgt.

Bijtelling auto zonder CO2-uitstoot wijzigt vanaf 2019

donderdag 23/08/2018

Voor auto’s zonder CO2-uitstoot met een datum eerste toelating op of na 1 januari 2019 geldt met ingang van 2019 een verlaagde bijtelling van 4% voor zover de grondslag voor de bijtelling 50.000 of lager is. Voor het deel van de grondslag boven 50.000 geldt de algemene bijtelling van 22%.

Voorkom boetes aan het CBS

Voorkom boetes aan het CBS

donderdag 16/08/2018

Ontvang je een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vul deze dan altijd in. Het CBS verzamelt cijfers en voor een groot gedeelte komen die cijfers binnen via de ingevulde enquêtes. 

Salarissen gestolen door hackers

donderdag 16/08/2018

Oplichters hebben een zeer eenvoudige manier gevonden om salarissen te stelen. Er wordt een email account gehackt van een werknemer van meestal een bedrijf van redelijke omvang. Vervolgens sturen zij via dit account een mail naar de salarisadministratie van de werkgever met het verzoek om het loon op een ander bankrekeningnummer te storten in verband met verandering van bank.

Wet waardeoverdracht klein pensioen gaat in op 1 januari 2019

Wet waardeoverdracht klein pensioen gaat in op 1 januari 2019

donderdag 09/08/2018

Per 1 januari 2019 treedt de nieuwe wet waardeoverdracht klein pensioen in werking. In deze wet is bepaald dat pensioenuitvoerders kleine pensioenaanspraken bij uitdiensttreding van een werknemer mogen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder. In 2018 geld een pensioenaanspraak als klein als het bedrag niet boven 474,11 uit komt.

Heffingskorting alleen voor werknemers inwoners van Nederland

donderdag 09/08/2018

De loonbelasting en de inkomstenbelasting kennen heffingskortingen. Deze heffingskortingen bestaan uit een belastingdeel en een premiedeel. Op dit moment heeft iedereen die onder de loonbelasting valt, recht op het belastingdeel van de heffingskortingen die samen de loonheffingskorting vormen. En iedereen die geheel of gedeeltelijk verzekerd is voor de volksverzekeringen, heeft (voor een deel) recht op het premiedeel van de heffingskortingen.

Termijnen deponeren jaarrekening 2017

Termijnen deponeren jaarrekening 2017

donderdag 02/08/2018

Zoals ieder jaar dienen rechtspersonen de jaarrekening over het voorgaande jaar te deponeren bij de Kamer van Koophandel. In alle gevallen geldt, dat de jaarrekening uiterlijk binnen twaalf maanden na afloop van het laatst afgesloten boekjaar gedeponeerd moet zijn bij de Kamer van Koophandel.

Aftrek monumentpand afgeschaft 2019

donderdag 02/08/2018

Met ingang van 2019 wordt de fiscale aftrek monumentenpanden vervangen door een subsidieregeling.

Aanvraag zwangerschapsuitkering zelfstandigen verloopt binnenkort

Aanvraag zwangerschapsuitkering zelfstandigen verloopt binnenkort

donderdag 02/08/2018

De aanvraagperiode voor de compensatieregeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) sluit op 30 september 2018 wees er dus tijdig bij als je er recht op hebt.

Een alternatief voor financiering van de bank?

donderdag 02/08/2018

Heeft een ondernemer in het MKB een financiering nodig voor een investering of werkkapitaal dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Hoewel het grootste deel van de financieringen nog steeds via de traditionele bancaire vormen gaat, zien we de laatste jaren toch ook een forse groei van alternatieve financieringsvormen.

Een datalek, en nu?

Een datalek, en nu?

donderdag 19/07/2018

Wat moet je nu doen als je een datalek constateert als ondernemer? De AVG, die op 25 mei is ingegaan, schrijft voor dat uw organisatie zogenaamde datalekken, moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

BTW nummers zelfstandigen moeten worden losgekoppeld van BSN nummers

donderdag 12/07/2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wijst fiscus terecht

Waar rekening mee te houden per 1 juli 2018?

donderdag 12/07/2018

Per 1 juli zijn er weer zaken waar u als werkgever op moet letten. Waar moet u per 1 juli 2018 rekening mee houden? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Stand van zaken werken met zelfstandigen en Wet DBA

Stand van zaken werken met zelfstandigen en Wet DBA

donderdag 12/07/2018

Er is een nieuwe wijze van afbakening nodig om de problemen rondom zelfstandigen op te lossen. Het gaat om onbedoelde concurrentie tussen zelfstandigen en werknemers en om schijnzelfstandigheid. De VAR leidde tot een toename van schijnzelfstandigen en de Wet DBA heeft niet de beoogde duidelijkheid kunnen bieden. Onlangs hebben de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en de vervolgstappen m.b.t. het werken met zelfstandigen.

Minder kosten werkgevers bij ontslag na ziekte

donderdag 12/07/2018

Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bedragen wettelijk minimumloon 1 juli 2018 (WML)

Bedragen wettelijk minimumloon 1 juli 2018 (WML)

donderdag 05/07/2018

Per 1 juli 2018 is het minimumloon verhoogd met 1,03%.

Kleine organisaties steeds vaker de dupe van spookfacturen

donderdag 05/07/2018

In 2017 heeft de Fraudehelpdesk 3.575 meldingen van spookfacturen en nepcontracten ontvangen. Dit is een sterke stijging ten opzichte van 2016, toen er 2.528 van dit soort meldingen binnenkwamen. De Fraudehelpdesk verwacht zelfs dat het aantal fraudegevallen in werkelijkheid nog hoger ligt, omdat niet alle slachtoffers zich melden.

Energiezuinige investeringen worden minder aantrekkelijk in 2019

Energiezuinige investeringen worden minder aantrekkelijk in 2019

donderdag 28/06/2018

Op dit moment bestaat er een regeling ter aanmoediging van energievriendelijk investeren. Dit is de energie-investeringsaftrek, afgekort EIA. Dit is een fiscale faciliteit die energiebesparing bij ondernemingen beoogt te realiseren door de marktintroducties te versnellen van innovatieve bedrijfsmiddelen, die energie-efficiënter zijn dan de gangbare bedrijfsmiddelen. De investeringen die in aftrek mogen worden genomen staan op de Energielijst (pdf) die jaarlijks wordt herzien door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vanaf 1 juli 2018 verscherpte arbowet

donderdag 28/06/2018

De arbowet is vanaf 1 juli 2018 aangescherpt. Dan moeten alle werkgevers een basiscontract afgesloten hebben.

KOR (KleineOndernemersRegeling)

donderdag 21/06/2018

KOR (KleineOndernemersRegeling) is een Nederlandse belastingregeling die kleine ondernemers onder bepaalde voorwaarden het recht geeft op vermindering van btw-afdracht of vrijstelling van btw-afdracht.
Betaal je niet zo veel btw per jaar? Met de KleineOndernemersRegeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen.

Verhoging BTW 6% naar 9%

Verhoging BTW 6% naar 9%

donderdag 21/06/2018

Het kabinet is van plan om het lage de btw tarief te verhogen van 6 % naar 9%. De verhoging zal staan in het belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel akkoord gaan met de wijziging.

Meldingsplicht agressieve taxplanning

donderdag 21/06/2018

De Europese Commissie heeft op 21 juni 2017 transparantieregels voorgesteld voor intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants, banken en advocaten die voor hun cliënten fiscale planningsconstructies opzetten. Het voorstel is opgesteld als een wijziging van de richtlijn betreffende administratieve samenwerking. De nieuwe regels komen neer op een meldingsplicht voor belastingadviezen met bepaalde kenmerken. 

Subsidieregeling praktijkleren

Subsidieregeling praktijkleren

donderdag 21/06/2018

Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Dankzij de regeling kunnen leerlingen, deelnemers, studenten of werknemers die een beroepsopleiding volgen, zich beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Werkgevers beschikken hierdoor over beter opgeleid personeel.

Check of je wachtwoord is gehackt

vrijdag 15/06/2018

Veel gebruikers hebben maar een beperkt aantal wachtwoorden en veranderen deze niet al te vaak. Dan kan het heel vervelend worden indien je wachtwoord in handen komt van hackers. Je kunt eenvoudig vaststellen of jouw wachtwoord daar al bekend is.

Geen subsidie op loonkosten voor ex-stagiair(e)

Geen subsidie op loonkosten voor ex-stagiair(e)

donderdag 07/06/2018

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een nieuwe regeling die is ingegaan op 1 januari 2018. Het LKV geldt voor onder andere de doelgroep die valt onder de “scholingsbelemmerden”. Dit zijn werknemers die door ziekte of handicap problemen hebben gehad bij het volgen van onderwijs. Werkgevers krijgen een LKV als zij een scholingsbelemmerde in dienst nemen.

Een vakantiehuisje en de fiscale regels

Een vakantiehuisje en de fiscale regels

donderdag 07/06/2018

Nu we geen rendement meer op ons spaargeld maken, is de belangstelling voor vakantiewoningen toegenomen. Een manier om spaargeld beter te laten renderen, kan door middel van het aanschaffen van een vakantiewoning. Het is echter wel belangrijk dat je de fiscale kant hiervan niet onderschat.

Heb je wisselende inkomens?

donderdag 31/05/2018

Mogelijk kom je dan in aanmerking voor middeling!

Heb je de afgelopen jaren wisselende inkomens gehad, dan kun je mogelijk aanspraak maken op een teruggave van inkomstenbelasting op basis van de fiscale regeling voor middeling.

Wat is jouw inkomen wanneer je met pensioen gaat?

Wat is jouw inkomen wanneer je met pensioen gaat?

donderdag 24/05/2018

We snappen dat veel ondernemers tijdens de crisis wel iets anders aan hun hoofd hebben dan sparen voor hun pensioen. Wanneer je bezig bent met overleven is dat zo ongeveer wel het laatste waar je mee bezig wilt zijn.

Vakantiegeld betalen over overuren

donderdag 24/05/2018

Per 1 januari 2018 heeft een wetswijziging plaatsgevonden die verplicht dat er óók vakantiegeld over overuren betaald moet worden. Dit betekent dat de werkgever ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag).

Kabinet verkort looptijd 30%-regeling

donderdag 24/05/2018

Het kabinet gaat de looptijd van de zogenoemde 30%-regeling in de loonbelasting verkorten van acht jaar naar vijf jaar. De maatregel moet ingaan per 1 januari 2019 en gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.

ESF subsidie beschikbaar voor stimulering duurzame inzetbaarheid medewerkers

ESF subsidie beschikbaar voor stimulering duurzame inzetbaarheid medewerkers

donderdag 17/05/2018

In juni zal er weer gelegenheid zijn om subsidie aan te vragen voor projecten ter verbetering van duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Definitieve aanslagen schenkbelasting worden later opgelegd

donderdag 17/05/2018

Als je een aangifte schenkbelasting over 2017 hebt gedaan, dan moet je lang wachten op de definitieve aanslag. De belastingdienst heeft aangegeven dat de definitieve aanslag tussen eind 2019 en 2021 wordt verstuurd.

Wijziging btw-behandeling van vouchers per 2019

Wijziging btw-behandeling van vouchers per 2019

dinsdag 15/05/2018

Vanaf 1 januari 2019 gelden er Europese regels voor de btw-heffing over vouchers. Met deze regelgeving komt er meer duidelijkheid over de definitie van een voucher en wanneer en waarover je btw in rekening moet brengen bij verkoop van vouchers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik. 

Wij gaan samenwonen!

woensdag 09/05/2018

Als de liefde in de lucht hangt staan veel mensen niet stil bij het feit dat de wet voor samenwoners niets heeft geregeld. Goed om te weten wat je toch moet regelen en de belangrijkste verschillen zijn met trouwen en geregistreerd partnerschap.

MIT-regeling voor 2018 open

MIT-regeling voor 2018 open

donderdag 03/05/2018

Net als in voorgaande jaren is er door de overheid weer subsidie beschikbaar gesteld voor de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren ( MIT-Regeling ). De regeling is opengesteld per 17 april 2018.

Mijn gegevens openbaar in het UBO-register?

donderdag 03/05/2018

Bent u ondernemer of DGA? En heeft u een direct of indirect belang groter dan 25 procent? Dan krijgt u mogelijk te maken met het UBO-register. In dit register worden gegevens van u opgenomen welke openbaar zijn.

Is uw website wel safe?

Is uw website wel safe?

donderdag 26/04/2018

De beveiliging van websites staat weer volop in de belangstelling. Mede door de invoering van AVG realiseren bedrijven dat indien er bij een hack persoonsgegevens worden gestolen, dat dit naast imagoschade ook kan leiden tot forse boetes. We hebben een aantal eenvoudige tips voor de beveiliging van uw website.

Belastingdienst stopt met IB-47 formulier

donderdag 26/04/2018

Met het formulier IB-47 vraagt de Belastingdienst gegevens op over uitbetalingen door opdrachtgevers aan opdrachtnemers die in de inkomstenbelasting kwalificeren als resultaat uit overige werkzaamheden. De belastingdienst stopt met de uitvraag van gegevens omdat de wettelijke basis ontbreekt voor opdrachtgevers om over de BSN nummers van de opdrachtnemers te beschikken.

Meevaller voor de fiscus door uitfasering van het pensioen in eigen beheer

Meevaller voor de fiscus door uitfasering van het pensioen in eigen beheer

donderdag 19/04/2018

Nadat het pensioen in eigen beheer in 2017 is afgeschaft werden de ondernemers voor de keuze gesteld om het pensioen fiscaal voordelig af te kopen, het pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting of de eerder opgebouwde pensioenrechten bevriezen.

Kleineondernemersregeling vanaf 2020 ook voor de BV

donderdag 12/04/2018

Vanaf 2020 zal de kleineondernemingsregeling (KOR) voor alle rechtsvormen gaan gelden. Ook wordt de berekeningswijze van de KOR per 1 januari 2020 gewijzigd. De vrijstellingsregeling zal vanaf die datum namelijk volledig worden gebaseerd op de omzetten van een onderneming. 

Aandachtspunten fiscale bewaarplicht

Aandachtspunten fiscale bewaarplicht

donderdag 12/04/2018

Steeds meer ondernemers stappen over op het digitaal bewaren van hun administratie. Heeft dit nog gevolgen voor de fiscale bewaarplicht. Hieronder een samenvatting van de meest belangrijke punten van de bewaarplicht.

Hoe beoordeelt de Belastingdienst jouw rekening courantpositie?

Hoe beoordeelt de Belastingdienst jouw rekening courantpositie?

donderdag 05/04/2018

Vorige maand is bekend geworden hoe de Belastingdienst omgaat met de lening van de directeur groot aandeelhouder (DGA) bij zijn BV. De hoofdzaak van deze bekendmaking is de beoordelingswijze over wanneer er sprake is van een geldlening en wanneer er sprake is van (verkapte)-dividenduitkering /onzakelijke geldlening. 

Aandachtspunten ondernemingsrecht bij estate planning

donderdag 05/04/2018

Met betrekking tot het ondernemingsvermogen is het van belang goed te kijken naar de afspraken die zijn gemaakt m.b.t de onderneming en of deze nog houdbaar zijn. Houdt hierbij ook rekening met de periode voordat iemand overlijdt, en bijvoorbeeld door ziekte al niet meer kan functioneren. Dat laatste heeft immers al invloed op de onderneming.

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging

donderdag 29/03/2018

In de huidige tijd is privacy en informatiebeveiliging ook voor ondernemers een heel belangrijk onderwerp. Net zoals bij fysieke inbraak kan een digitale aanval op jouw data voor veel problemen zorgen. Los van de hardwarematige en softwarematige maatregelen die je kunt treffen, kun je ook op het procedurele vlak veel doen om het slimme inbrekers moeilijk te maken.

Wijziging subsidie energiebesparing eigen huis

donderdag 29/03/2018

Op 4 april wijzigt de subsidie energiebesparing eigen huis. Het subsidiebudget voor energiebesparende maatregelen gaat omhoog. De wijzigingen gelden met name voor Verenigingen van Eigenaren.

De Bijleenregeling

donderdag 22/03/2018

De bijleenregeling eigen woning is van toepassing in de situatie waarin een eigen woning wordt verkocht met een hogere waarde dan de eigen woningschuld. Dit betekent dat geld overblijft na de aflossing van de eigenwoningschuld. Deze overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

Compensatieregeling voor vrouwelijke zelfstandigen gaat 15 mei 2018 open

Compensatieregeling voor vrouwelijke zelfstandigen gaat 15 mei 2018 open

donderdag 15/03/2018

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, kunnen vanaf 15 mei 2018 een compensatie aanvragen bij het UWV. De aanvraagperiode loopt tot 1 oktober 2018. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de regeling getekend.

De vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2017 ontvangen?

De vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2017 ontvangen?

vrijdag 09/03/2018

Wij hebben de vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2017 bij de Belastingdienst aangevraagd. In dit artikel leggen wij kort uit wat de VIA machtiging is, wat wij met deze machtiging doen en hoe je de machtiging kunt activeren.

Lenen bij je (stamrecht)-BV? Zorg dat de lening zakelijk is!

Lenen bij je (stamrecht)-BV? Zorg dat de lening zakelijk is!

donderdag 08/03/2018

In het verleden zijn behoorlijk wat Besloten Vennootschappen (BV) opgericht met als doel om daar de verkregen ontslagvergoeding in onder te brengen. Dit om belasting uit te stellen en voor de toekomst een (aanvulling op het) pensioen uit te betalen aan de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Veel DGA’s hebben na de afstorting van de ontslagvergoeding de in de BV aanwezige gelden weer deels of volledig geleend van de BV. 

Dag te vroeg in dienst? Dag subsidie!

donderdag 08/03/2018

Eén van de voorwaarden om voor de Loonkostenvoordelen (LKV’s) in aanmerking te komen is dat de werknemer in de kalendermaand voor hij in dienst komt, recht op een uitkering moet hebben.

Ook BTW op “oude” zonnepanelen mogelijk nog terug te vragen bij de belastingdienst

Ook BTW op “oude” zonnepanelen mogelijk nog terug te vragen bij de belastingdienst

donderdag 01/03/2018

Door een uitspraak van de Hoge Raad is er voor particulieren die zonnepanelen kochten in 2013 of eerder toch uitzicht op BTW teruggaaf.

BTW correcties 2017 digitaal doorgeven vóór 1 april 2018

donderdag 01/03/2018

Als blijkt dat er te weinig BTW aangegeven is over 2017, kan de betaling van belastingrente voorkomen worden als er binnen 3 maanden na afloop van het jaar een suppletie aangifte ingevuld wordt. Vanaf 1 januari 2018 kan dit alleen nog digitaal doorgegeven worden.

Verdeling van pensioen bij echtscheiding soms belast

Verdeling van pensioen bij echtscheiding soms belast

donderdag 01/03/2018

Echtgenoten die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd moeten bij echtscheiding hun gezamenlijk opgebouwde vermogen gelijkelijk verdelen. De tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten behoren niet tot de huwelijksgoederengemeenschap.

Betaal niet te weinig vennootschapsbelasting

donderdag 22/02/2018

Belastingplichtigen betalen 8% belastingrente op de (voorlopige) aanslag voor de vennootschapsbelasting. Wanneer achteraf blijkt dat de winst te laag is ingeschat, wordt de rente bij het opleggen van de (voorlopige) aanslag direct ingevorderd. De (hoge) belastingrente wordt berekend over een periode van 1 juli volgend op het belastingjaar tot 6 weken na de datum op de aanslag.

Opschorting handhaving Wet DBA verlengd tot 1 januari 2020

Opschorting handhaving Wet DBA verlengd tot 1 januari 2020

donderdag 15/02/2018

De opschorting van de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 januari 2020. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen. Dit schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

WBSO 2017 ontvangen? Geef tijdig realisatie door

donderdag 15/02/2018

Heeft u in 2017 gebruik gemaakt van de WBSO? Vergeet dan niet om uiterlijk 31 maart 2018 de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven voor uw S&O-project aan het RVO door te geven.

De AVG in 10 STAPPEN

De AVG in 10 STAPPEN

donderdag 08/02/2018

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Hoe zorgt u er in 10 stappen voor dat u voldoet aan de eisen.

Een werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren

vrijdag 02/02/2018

Werknemers met kinderen tot 8 jaar hebben het recht om ouderschapsverlof aan te vragen bij hun werkgever. De werkgever mag dit verzoek niet weigeren, wel zijn er voorwaarden aan de aanvraag van het ouderschapsverlof.

Belastingvrij schenken 2018

vrijdag 02/02/2018

Het jaar 2018 is alweer een maand oud en er komen al regelmatig telefoontjes binnen hoeveel we dit jaar belastingvrij mogen schenken. Daarom een overzicht van de nieuwe vrijstellingsbedragen voor het jaar 2018.

Gedragscode mkb van banken

Gedragscode mkb van banken "goede handreiking"

donderdag 25/01/2018

De Gedragscode Klein zakelijke Financiering die de Nederlandse Vereniging van Banken op 18 januari 2018 heeft gepresenteerd, is "een goede handreiking" om de verstoorde relatie tussen het mkb en de banken te herstellen. Deze heeft tijdens de crisis een flinke knauw gekregen, zo stelt MKB-Nederland voorzitter Michaël van Straalen in de Telegraaf.

Bitcoins in de IB

Bitcoins in de IB

donderdag 18/01/2018

Dat de Bitcoin tegenwoordig steeds populairder wordt is algemeen bekend. Het is daarom ook de hoogste tijd om duidelijk te maken hoe deze digitale munt fiscaal aangegeven moet worden.

Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen ingevoerd

donderdag 18/01/2018

Op 1 januari 2018 is de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen ingegaan. Er geldt voortaan een beperkte gemeenschap van goederen als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat zonder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris op te laten stellen.

Btw terugvragen als je klant niet betaalt!

Btw terugvragen als je klant niet betaalt!

donderdag 11/01/2018

Tot 1 januari 2017 was het vaak lastig en onduidelijk om te beoordelen of er sprake was van een oninbare vordering. Daarnaast moesten oninbare vorderingen via een apart verzoek worden teruggevorderd. De nieuwe regels maken dit een stuk eenvoudiger.

Voorkom suppletie omzetbelasting

donderdag 11/01/2018

Als ondernemer ben je verplicht om het aan de Belastingdienst te melden als je in enig jaar teveel of juist te weinig omzetbelasting hebt aangegeven. Doe je dit niet dan kan de Belastingdienst je een boete opleggen en rente in rekening brengen. Onderstaand enkele tips om rekening mee te houden bij de laatste aangifte van het jaar.

147 miljoen voor energiezuinige technieken in 2018

donderdag 04/01/2018

Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken krijgen in 2018 weer fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek.